Skip to main content
Home » Slim Wonen » Duurzaam verwarmen met warmtepompen: een milieuvriendelijke optie
Warmtepomp

Duurzaam verwarmen met warmtepompen: een milieuvriendelijke optie

Verwarm je huis duurzaam met een warmtepomp en zeg gedag tegen aardgas. Maak je woning milieuvriendelijker en profiteer nu van subsidies bij aanschaf van een warmtepomp. Ontdek hoe dit efficiënte systeem werkt en welke variant geschikt is voor jouw huis.

Wat doet een warmtepomp?

Vervang je cv-ketel door een warmtepomp of laat ze samenwerken in een hybride opstelling. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur in huis, maar verwarmt ook efficiënt het water voor douche en keuken. Warmtepompen zijn zuinig in energieverbruik doordat zij elektriciteit combineren met warmte uit de lucht of bodem. Als je overstapt op een warmtepomp reduceert je gasverbruik, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook geld bespaart op je energierekening.

Met het oog op toekomstige doelen moeten alle huishoudens in Nederland van het aardgas af. Bereid je nu voor door informatie te verzamelen over warmtepompen. Wacht niet te lang, want op dit moment zijn er subsidies beschikbaar die de aanschaf nog aantrekkelijker maken.

Verschillende warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waarbij het belangrijkste onderscheid ligt tussen volledig elektrische warmtepompen (all electric) en hybride warmtepompen. Een volledig elektrische warmtepomp verwarmt niet alleen je huis, maar ook het warme water in de keuken en badkamer. Hierdoor kun je afstand doen van de cv-ketel. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel.

Verminder of Elimineer het Gasverbruik

Een warmtepomp benut warmte uit de (buiten)lucht of bodem. Om die warmte te kunnen gebruiken, is stroom nodig. Hierdoor zal je stroomverbruik toenemen. Echter zul je bij een all electric warmtepomp geen gas verbruiken en bij een hybride warmtepomp 60% minder gas. Bovendien benut de warmtepomp stroom uiterst efficiënt: met slechts 1 kWh stroom produceert het 4 tot 5 kWh warmte om je huis te verwarmen. Hoewel de efficiëntie iets lager is voor het verwarmen van water, blijft het een duurzame keuze, waarbij 1 kWh stroom 1,7 kWh warmte oplevert.

Al met al resulteert het gebruik van een warmtepomp in aanzienlijk lagere CO2-uitstoot door verwarming en warm water. In vergelijking met een hr-ketel op gas kan de daling variëren van 30 tot 65 procent. Bovendien zal de CO2-uitstoot van de warmtepomp nog verder verminderen wanneer alle stroom in de toekomst duurzaam wordt opgewekt.

Next article