Home » Slim Wonen » Elektrisch laden thuis
Slim Wonen

Elektrisch laden thuis

Een elektrische auto thuis opladen is niet alleen het meest gebruikersvriendelijk maar meestal ook het goedkoopst. 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit kost thuis ongeveer 40 eurocent. Wel moet de gebruiker natuurlijk eerst een oplaadpunt kopen.  

Wat kost het laten plaatsen van een thuislader? 

Het kost 1.500 tot 2.500 euro om thuis een oplaadpunt te laten installeren. Daarbij zijn alle kosten meegerekend. Van de kosten van de laadpaal of de wandlader met oplaadpunt, tot en met de kosten van de installatie en het aanpassen van de meterkast. Omdat het oplaadpunt een eigen groep in de meterkast nodig heeft, wordt de meterkast aangepast.  

Dynamische Energiecontracten 

Door de sterke tariefstijgingen voor elektriciteit en gas sinds de start van de oorlog in Oekraïne kijken steeds meer EV-rijders naar zogenaamde dynamisch geprijsde energiecontracten. Dit zijn energiecontracten waarmee je marktprijs van energie betaalt zoals die op dat moment geldt. 

Hoe werkt het? 

De prijzen staan niet vast. Op bijvoorbeeld een druilerige dinsdag om 20:00 ’s avonds betaal je misschien 80 cent per kWh. Op een zonnige zaterdagmiddag ontvang je 10 cent per kWh.  

Het tarief wordt bepaald naar vraag en aanbod op de energiemarkt. Is er weinig aanbod van o.a. zonne- en windenergie dan is de prijs hoger, is er veel aanbod dan is de prijs lager. Elke dag ontvang je de uur/dagprijzen van de tarieven van de volgende dag. Zo kun je vooraf zien op welk tijdstip je auto opladen het gunstigst is. Aan het eind van de maand worden alle voorspellingen vergeleken met de voorschotten die je hebt betaalt en moet je iets bijbetalen of krijg je geld terug, afhankelijk van je verbruik, terug levering en of de prijs positief of negatief was. 

Voor de meeste elektrische rijders is een dynamisch stroomcontract aantrekkelijk. Het zorgt ervoor dat er momenten in de week zijn waarbij je de auto gratis of zeer voordelig op kunt laden of je ontvangt er zelfs een kleine vergoeding voor.  

Je zou kunnen overwegen om die enkele keer dat je toch op piektijden of ’s nachts moet laden en het tarief dus hoog is, een laadpaal in de buurt te bezoeken. Dat is goedkoper en een stukje wandelen is goed voor je gezondheid.  

Persoonlijk 

Of e.e.a. voor jou financieel interessant is hangt erg af van je persoonlijke situatie. Informeer je goed, bekijk/ meet je verbruik en maak wat berekeningen. 

Heb je een slimme meter dan kan dit bijvoorbeeld gratis via https://www.slimmemeterportal.nl 

De meeste aanbieders hebben een opzegtermijn van één maand, als het je niet bevalt kun je dus redelijk snel weer overstappen naar een andere aanbieder. 

Next article