Skip to main content
Home » Slim Wonen » Groen en comfortabel: de weg naar duurzaam wonen
Slim Wonen

Groen en comfortabel: de weg naar duurzaam wonen

Je huis is niet alleen een plek waar je je thuis voelt, maar ook een kans om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Door je huis te verduurzamen, creëer je niet alleen meer comfort, maar bespaar je ook energie en help je het milieu. In dit artikel vijf praktische manieren om je huis op een duurzame manier te verbeteren.  

Verbeter de isolatie voor meer comfort 

Waar ga je van start? Begin op de plekken waar nog helemaal géén isolatie zit. En bedenk je dat isolatie vaak slim gecombineerd kan worden met andere werkzaamheden. Ga je een dakkapel plaatsen? Isoleer dan ook gelijk je dak. Als je toch je kozijnen moet onderhouden, vervang dan meteen de ramen door beter isolerend HR++ glas. Zijn je kozijnen aan vervanging toe, dan kun je kiezen voor isolerende kozijnen en triple glas, dat dikker is en nog beter isoleert. Zijn de wanden in jouw woonkamer slecht? Met isolerende voorzetwanden zijn ze weer als nieuw én kun je afscheid nemen van koude muren. Als een combinatie van klussen niet mogelijk is, zijn veel isolatieklussen uit te voeren zonder veel overlast in huis. Spouwmuurisolatie kan bijvoorbeeld van buitenaf worden aangebracht en vloerisolatie is vaak mogelijk vanuit de kruipruimte.  

Efficiënt gebruik van water en energie  

Wil je je badkamer verbouwen? Dat is dé gelegenheid om water en energie te besparen. Maar liefst 80 procent van het warme water dat je in huis gebruikt, stroomt door het doucheputje. Het verwarmen van al dat water kost veel gas in een gemiddeld huishouden. Gelukkig kun je met enkele slimme aanpassingen besparen. Gebruik bijvoorbeeld de warmte van het wegstromende water in de douche om vers water voor te verwarmen met behulp van een douche-wtw (wtw = warmteterugwinning). Kies bij de aanschaf van een nieuwe douche voor een thermostaatkraan en een waterbesparende douchekop. Hierdoor is het douchewater sneller op de juiste temperatuur en bespaar je ongemerkt water. Dankzij luchtmenging blijft de straal nog steeds aangenaam.  

Aangenaam en warm  

Wanneer je van plan bent een nieuwe vloer te plaatsen in de woonkamer, is dit een ideale gelegenheid om ook vloerverwarming te laten installeren. Hiermee ben je meteen goed voorbereid op de toekomst, waarin we gebruik zullen maken van warmtepompen of warmtenetten voor verwarming. Deze technologieën werken met verwarmingswater dat een lagere temperatuur heeft. Om je huis dan warm te krijgen, heb je een groot oppervlak nodig. Vloerverwarming is daar perfect voor ontworpen.  

Koken met elektriciteit  

Als je van plan bent om een nieuwe keuken te nemen, zorg er dan voor dat je klaar bent voor een toekomst zonder aardgas en kies voor een inductiekookplaat. Veel mensen maken al de overstap omdat het lijkt op koken op gas en veel voordelen biedt. Met een inductiekookplaat kun je de temperatuur snel en nauwkeurig regelen. De kookplaat zelf wordt niet heet, maar verwarmt alleen de pan wanneer deze op de kookplaat staat. Wanneer je de pan van het vuur haalt, voel je nog even warmte door de restwarmte van de pan, maar dit koelt snel af.  

Duurzaam dak  

Meer dan 2 miljoen huizen hebben ze al: zonnepanelen. Hiermee wek je zelf duurzame elektriciteit op, wat resulteert in energiebesparing. Zonnepanelen kunnen zowel op schuine als platte daken worden geïnstalleerd. Als ze op een plat dak worden geplaatst, kun je ze combineren met een groen dak. Zelfs zonder zonnepanelen is een groen dak een uitstekend idee. Het zorgt voor verkoeling, vangt water op, biedt voedsel aan insecten en creëert een gezellige uitstraling.

Door je huis op een duurzame manier te verbeteren, creëer je niet alleen meer comfort, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Verbeter de isolatie, bespaar water en energie in de badkamer, overweeg vloerverwarming, kies voor een inductiekookplaat en maak gebruik van zonnepanelen of een groen dak. Verduurzaam je huis en maak een positieve impact op het klimaat.  

Next article