De recepten van Pien Wekking (27) staan, onder de noemer Pien Laat Haar Eten Zien, bekend als simpel, lekker en mooi voor het oog. En in een tijd van haast en drukte moedigt ze aan tot een rustig eetmoment in de ochtend.
Wekking komt uit een gezin waar samen eten hoog in het vaandel staat. “Daar is de bodem gelegd voor wat ik tegenwoordig doe.” De foodfluencer ambieert in eerste instantie namelijk helemaal niet het carrièrepad dat ze nu bewandelt. “Ik studeerde nog en dacht dat ik advocaat zou worden. Mijn platform Pien Laten Haar Eten Zien komt door hard werken, maar ook door geluk. Ik begon ermee tijdens de coronacrisis, een tijd waarin iedereen thuis zat. Tijdens mijn master schreef ik mijn kookboek en dat werd een succes. Er bleek veel meer in te zitten dan ik al die tijd had gedacht.”
Structuur
Wekking omschrijft dat geen dag bij haar hetzelfde is. “Ik heb weinig structuur in mijn leven.” Maar die structuur probeert ze te integreren tijdens haar ochtenden. “Ik sta iedere dag om 06.30 op. Twee keer per week sport ik en ik begin de ochtend met een cappuccino. Die drink ik dan onder de douch en dat vind ik een heerlijk moment.”
De foodfluencer is niet per se een ontbijter. “Ik ben meer van het brunchen. Maar als ik een lange dag voor de boeg heb, ontbijt ik wel goed. Met een bak yoghurt, met zelfgemaakte granola, notenpasta, fruit en kokosrasp. Maar soms eet ik ook de restanten van een kookdag op. Dat verschilt bij mij een beetje per dag. En ik vind een boterham met kaas ook gewoon lekker.” Ook is Wekking liefhebber van eieren in de ochtend. “Bijvoorbeeld een omelet met kruiden, feta, doperwten, munt, dille en een snee brood erbij. Dan heb ik ook een goede bodem.”
Eetmoment voor jezelf
Welk gerei volgens Wekking niet in de keuken mag ontbreken? “Een goed koffiezetapparaat”, lacht ze. “Maar koop ook gewoon goede messen en één of twee kwalitatieve pannen. Dat maakt koken leuker. En een blender om tijdens gehaaste ochtenden smoothies te kunnen maken.”
“Het is nogal Hollands om even snel een broodje in je mond te proppen. Dat overkomt mij ook, maar ik denk wel dat het een gebrek is aan tijd en lief zijn voor jezelf. We moeten goed voor onszelf zorgen en bewust zijn wat we in ons lichaam stoppen. Daarom moedig ik aan tot zo’n eetmoment voor jezelf, bijvoorbeeld in de ochtend. Heb je weinig tijd? Bedenk dan al de dag van tevoren wat je gaat ontbijten en bereid het voor. Alles moet tegenwoordig al snel en vluchtig, pak nu maar even die paar minuten voor jezelf voordat je de dag begint.”