Home » Slim Wonen » Van glijgevaar naar gemoedsrust: de geheimen van een seniorvriendelijke badkamer
Badkamers

Van glijgevaar naar gemoedsrust: de geheimen van een seniorvriendelijke badkamer

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mobilae
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mobilae

In Nederland wonen 65-plussers steeds langer zelfstandig thuis. Uit cijfers blijkt echter dat er veel ongevallen onder senioren plaatsvinden in de badkamer. Hoe kan een badkamer zo veilig mogelijk gemaakt worden, om lang te genieten van een comfortabele, vertrouwde leefomgeving? Elmas van de Kant, badkameradviseur, staat dagelijks senioren bij en licht toe. 

Kun je illustreren waarom een veilige badkamer van groot belang is? Hoevaak komen ongelukken in de badkamer voor? 

“Uit cijfers vanuit het CBS blijkt dat 1 op de 10 valpartijen onder 65-plussers plaatsvindt in sanitaire ruimtes. Omdat het aantal ouderen de komende jaren toeneemt en senioren steeds langer thuis kunnen en willen blijven wonen, is de verwachting dat het aantal valongevallen en letsels zal stijgen. De meeste ongevallen gebeuren in de badkamer.” 

Heerst er veel een idee van “het overkomt mij toch niet”? 

“Zeker. Als iemand tussen de zeventig en tachtig jaar oud is, is een ongeval toch wel echt risicovol. Daarom biedt Mobilae zowel preventief (om ongelukken te voorkomen) als reactief (na een val) verschillende oplossingen aan die senioren helpen langer mobiel, veilig en onafhankelijk thuis te blijven wonen.”  

Waarom zijn badkameraanpassingen op latere leeftijd een wijze investering? 

“Door krapte op de woningmarkt en een groeiende behoefte om zo lang mogelijk in een vertrouwde woonomgeving te blijven, kiezen senioren er steeds meer voor om hun eigen huis ‘barrière-arm’ te maken. Daarvoor zijn er bijvoorbeeld ook huisliften, trapliften, sta-opstoelen en scootmobielen. Maar omdat de badkamer een ruimte is waar veel ongelukken plaatsvinden, zijn juist daar oplossingen essentieel om iemand lang in zijn of haar eigen
woning te laten wonen. De juiste en vooral tijdige keuzes daarin besparen een hoop rompslomp en onnodig letsel.” 

Wat zijn belangrijke pijlers voor een veilige badkamer? 

“Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van je bad of te hoge douchedrempel, met een inloopdouche die hoge antislipwaarden heeft, handgrepen en een zitting. Ga je graag in bad maar is het instappen lastig? Dan is een
instapbad met deurtje en een lage instap waarin zowel gedoucht als gebadderd wordt een goede oplossing. Daarnaast is een verhoogd toilet ook geen overbodige luxe. Er is een hoop mogelijk.  

Om daar een beter beeld van te krijgen, is het bijvoorbeeld mogelijk om via een keuze-/videotool middels een paar korte vragen een vrijblijvend voorlopig advies te krijgen dat aansluit op de wensen en behoeften.”  

Waar lopen kopers vaak tegenaan? 

“De bouwwereld staat op zijn kop, met lange levertijden als gevolg. Men wil uiteraard niet lang moeten wachten op meer veiligheid in de badkamer. Laat staan als je net een operatie achter de rug hebt. Dan moet iemand gewoon fijn thuis kunnen komen zonder rompslomp.”  

Welke oplossingen zijn daarvoor mogelijk?  

“Mobilae richt zich op snel handelen. In veel gevallen is het al binnen één dag klaar. Dan staan installateurs ‘s ochtends op de stoep en zijn ze voor het avondeten alweer de deur uit. Men zit dus niet weken in het stof maar kan de volgende dag al genieten van bijvoorbeeld een nieuwe veilige en comfortabele inloopdouche.”

Wat betekent dat in de praktijk als iemand ervoor kiest om zijn of haar badkamer onder handen te laten nemen? 

“Omdat het maatwerk is, kan een adviseur die aan huis langskomt het beste advies geven. Echter is het ook mogelijk middels een telefonische (video)afspraak een voorlopig advies te ontvangen. Ieder mens is anders, iedere wens is anders. Als onafhankelijke partij die niet vast zit aan leveranciers, wordt er vrij geadviseerd uit vier eigen collecties: Puur, Comfort, Excellent en Exclusief. Die zijn oplopend in basis veiligheid, naar steeds meer comfort, luxe en design. Van kunststofvloeren tot composietvloeren, bijvoorbeeld.” 

“De adviseur laat samples en voorbeelden zien en voelen. Vervolgens wordt de badkamer samen met de klant ontworpen in een driedimensionale tekening. Zodra alles naar wens is, wordt het kostenplaatje berekend. Zo zijn er geen verrassingen achteraf. Omdat Mobilae werkt met in totaal veertig installatieteams binnen Europa, kan een installatie vaak al tussen de vier en zes weken ingepland worden. Iedere klant wordt daarbij in elke fase persoonlijk
bijgestaan.” 

Dat klinkt eigenlijk als een heel leuk proces; zelf een nieuwe en veilige badkamer ontwerpen en samenstellen. Een aardig verschil met de rompslomp die je zou verwachten bij een verbouwing. 

“Dat is het zeker! Het is fijn om onze klanten te begeleiden en volledig te ontzorgen. Zo hopen we zoveel mogelijk ongevallen in de badkamer te voorkomen, zodat ze nog lang veilig thuis kunnen leven.”

Next article