Skip to main content
Home » Slim Wonen » Zonnepanelen huren? Altijd voordeliger dan ‘gewoon’ energie afnemen
Sponsored

De onzekerheid op de energiemarkt is groter dan ooit en de prijzen zijn volop in beweging. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als het prijsplafond wegvalt? Om minder afhankelijk te zijn van leveranciers en wisselende prijzen, is er ook de optie zonnepanelen te huren en zelf te voorzien in de energiebehoefte. Ondanks de voordelen lijken nog steeds relatief weinig mensen in eerste instantie hieraan te denken. 

“Toch is zonnepanelen huren altijd voordeliger dan energie afnemen bij een energieleverancier,” zegt accountmanager Kevin Peters van Zelfstroom. Bij Zelfstroom huur je tien of vijftien jaar panelen voor een vast bedrag per maand. Hierdoor zijn je kosten altijd lager dan bij de energieleverancier. Na deze tijd, kan je de panelen overnemen en word je dus eigenaar van het systeem.

Peters rekent voor hoe het kan dat de maandelijkse kosten altijd lager liggen, in dit geval eerst bij een ideale situatie met een dak op het zuiden. “Als je alle kosten deelt door de totale opbrengsten, dan kom je op een stroomtarief uit van circa 0,22 cent per kilowattuur (kWh). Dat is een enorm verschil met de huidige stroomprijs. Maar ook bij daken die op het oosten of westen liggen, is het gemiddelde tarief nog steeds lager dan het huidige stroomtarief.”  

Kosten- en risicovrij 

Wel de lusten, maar niet de lasten dus? Absoluut, want Zelfstroom neemt ook al het onderhoud, aanpassingen en daarmee gepaarde kosten tijdens de looptijd volledig op zich. “Kosten- en risicovrij dus. En de huurprijs wordt gedurende de looptijd niet geïndexeerd.” Zelfs het toekomstige afbouwen van de salderingsregeling ziet Peters niet als onzekerheid. “Dan gaan we onze opgewekte energie toch thuis opslaan met een thuisbatterij.”

Mensen die zonnepanelen huren, weten dus precies waar ze aan toe zijn bij Zelfstroom. “Ons servicelevel is heel hoog. We werken uitsluitend met eigen monteurs en vaste partners om de veiligheid en betrouwbaarheid te waarborgen. Als mensen aangeven dat ze interesse hebben, dan bellen onze adviseurs. In een gesprek van circa 20 minuten en data op afstand kan een offerte worden gemaakt. Is die akkoord? Dan controleert onze specialist alles ter plaatse en gaan we aan de slag. Binnen acht tot tien weken kunnen onze zonnepanelen geïnstalleerd op het dak liggen.”

Next article