Hoe bewust denk jij na over wat en hoe je eet? In de waan van de dag sta je hier misschien niet altijd bij stil. Kleine veranderingen kunnen al een verschil maken. Het Voedingscentrum geeft tips.
Kopen
Bewustzijn van wat je eet begint bij het boodschappen doen. Fris uitziende verpakkingen maken een product misschien aantrekkelijk, maar kunnen ons op het verkeerde been zetten. Neem de tijd om het etiket te lezen, zodat je weet wat erin zit. Op die manier kun je makkelijker kiezen voor een product met bijvoorbeeld minder zout of toegevoegd suiker. Ook kunnen keurmerken, zoals het Fairtrade- of Beter Leven-keurmerk, helpen keuzes te maken die beter zijn voor mens, dier en milieu.
Laat sterk bewerkte producten met weinig voedingsstoffen, zoals snacks, snoep, frisdrank en alcohol, liever staan. Kies voor producten die je lichaam voeden in plaats van vullen. Denk aan volkorengraanproducten, peulvruchten en noten. En natuurlijk groente en fruit, bij voorkeur uit het seizoen. Kijk hiervoor in de seizoenskalender van het Voedingscentrum. Een boodschappenlijstje maken klinkt misschien suf, maar kan echt helpen om bewust boodschappen te doen en je niet te veel te laten verleiden.
Koken
Zelf koken kost misschien wat meer tijd dan een kant-en-klaar maaltijd kopen of eten laten bezorgen, maar je weet dan wel precies wat er op je bord ligt. Geen 6 gram zout of enorme lading saus, maar goede ingrediënten met smaak. Misschien lukt het niet om iedere avond in de keuken te staan, kijk wat voor jou haalbaar is. Maak een planning en probeer bijvoorbeeld voor 2 dagen te koken.
Nog iets waar je op kunt letten is het voorkomen van verspilling. Want wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Dat is allemaal voor niets geweest als we het weggooien. Kook (en koop) daarom genoeg, maar niet te veel. Bewaar eventuele restjes in de koelkast of vriezer. In de online Bewaarwijzer vind je handige bewaartips.
Eten
Op werk lunchen achter je bureau of ’s avonds met het bord op schoot voor de tv eten. Of wat dacht je van kinderen die op school voor de lunch maar 15 minuten hebben of ondertussen een filmpje kijken? Al die prikkels tijdens het eten zorgen ervoor dat eten gedachteloos in onze mond verdwijnt. Of we vergeten juist te eten, omdat alle aandacht naar het scherm gaat.
Tijd maken om rustig te eten is belangrijk. Als je eet zonder afleiding, kleine happen neemt en goed kauwt, voel je beter aan wanneer je vol zit. Je lichaam krijgt de tijd om een seintje naar je hersenen te geven dat je genoeg hebt. Met aandacht aan tafel eten helpt ook om smaken beter te proeven. En als je met anderen eet, is met elkaar kletsen natuurlijk ook veel gezelliger dan naar een scherm staren.