Toen ze genoodzaakt was om haar voedingspatroon om te gooien, was er voor Sanne van Lierop één ding essentieel: blijven genieten. Ze maakte de switch naar bewust en gezond eten, zonder haar liefde voor lekker eten te verliezen. Inmiddels weet de ‘foodfluencer’ met haar Instagram-pagina @sannevanlierop en twee kookboeken als geen ander hoe die balans te vinden.
Wat betekent ‘bewust eten’ voor jou?
Voor mij betekent het dat je zorgt voor je lichaam. Dat je dus niet let op calorieën tellen, maar juist luistert naar wat je lichaam nodig heeft. Daarbij is het voor mij belangrijk dat eten niet alleen vult, maar dat het ook voedzaam is. Het liefst maak ik gerechten met ingrediënten waarvan je weet wat het is. Dus niet ellenlange lijsten met namen die je niet eens kent. Maar gewoon: moeder natuur, lekker simpel.
Bewust eten betekent dus niet gelijk een streng dieet. Dat is goed nieuws.
Ik sta er heel erg achter dat je moet blijven genieten. Als je bijvoorbeeld koffie drinkt en er ligt een koekje bij, neem het gewoon lekker. Ik vind dat ‘bewust eten’ ook betekent dat je bewust moet kunnen blijven genieten.
Je noemt jezelf op de flaptekst van je boek een ‘bourgondische Brabantse’. Hoe laat je dat goed samengaan met slow living en bewust eten?
Vroeger at ik het liefst elke dag worstenbroodjes! Later bleek ik een glutenallergie en lactose- en glucose-intolerantie te hebben, waardoor ik mijn voedingspatroon flink moest omgooien. Opeens moest ik onbewerkt en puur eten. Dat was voor mij geen doen; ik wist niet wat ik moest eten. Om het voor mezelf leuk te maken, ben ik gaan experimenteren met voeding.
Ik vind dat ‘bewust eten’ ook betekent dat je gewoon bewust moet kunnen genieten
Kun je daar een voorbeeld van geven?
Als ik bijvoorbeeld pasta wilde eten, bouwde ik dat om naar een puur en voedzaam alternatief. Dat deed ik door pasta te vervangen door linzen- of erwtenpasta, meer groenten toe te voegen, en te kiezen voor biologisch of grasgevoerd vlees.
Hoe uit bewust eten zich dat in het dagelijks leven?
Ik laat me met koken inspireren door het seizoen. Ik doe drie keer per week boodschappen op de markt. Door je te laten leiden wat daar qua groenten voorhanden is, ga je creatiever denken en gevarieerder eten dan dat je standaard in de supermarkt je paprika, tomaten en courgette haalt.
Welke kleine eetgewoonte zou je álle drukke mensen aanraden?
Meal preppen is een gouden tip, zodat er gezond eten klaarstaat als je druk bent. Zorg er ook voor dat je altijd genoeg in huis hebt: groenten, kruiden, room, parmezaanse kaas, kokosmelk, vlees of vis in de vriezer… Dan kun je altijd iets maken wat ook voedzaam is. Een andere tip: elke week maak ik een bananenbrood. Mensen vragen zich af hoe ik dat op krijg, maar het is zowel een snel ontbijt én een voedzame snack.
Wat zijn foodtrends die passen bij slow living?
Eet de regenboog: eet alle verschillende groenten en kleuren. En zoals gezegd: eet met de seizoenen mee. Naast dat het goed en gezond is, bespaar je ook nog eens op uitgaven omdat de groenten in dat seizoen beschikbaar zijn. Daarom is het juist zo goed om groenten te kopen op de markt.