Skip to main content
Home » Smart Living » Duurzaam dromen: bouwexpert Bob Sikkes’ gids voor het huis van de toekomst
Bob Sikkes

Duurzaam dromen: bouwexpert Bob Sikkes’ gids voor het huis van de toekomst

Foto: Machteld van Duijvenbode


Al zeven seizoenen lang helpt bouwdeskundige en aannemer Bob Sikkes in Kopen Zonder Kijken nieuwe huiseigenaren op weg naar hun droomhuis. Hij deelt zijn praktische adviezen over hoe je tot een droomhuis komt dat nog járen meegaat – ver voorbij interieurtrends.

“Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben niet zo van de trends. Ik vind verduurzaming veel belangrijker; om tot een huis te komen dat veel langer meegaat. Teksten als ‘dat zijn helemaal de kleuren van nu’ en ‘tegenwoordig zie je veel dit en dat’ zijn bij ons op kantoor zelfs verboden. Een huis gaat veel langer mee dan de laatste trends.”

“Ik vind de lay-out van een huis het allerbelangrijkste. Dat doe ik ook bij Kopen Zonder Kijken: voor mij begint het bij hoe een huis werkt en leeft, met wie je bent, of er verloren stukken zijn en waar ruimtes als een badkamer zijn. Vooral tegenwoordig met steeds minder vierkante meters omdat een huis kopen nogal kostbaar is, dan moet alles wel kloppen. Ik zou me duizend keer meer daarop focusen dan of je de juiste kleur kussens hebt, zeg maar.”

Een huis gaat veel langer mee dan de laatste trends

Hoe zorg je ervoor dat een interieur lang meegaat?

“Wat ik voor mezelf altijd doe: als ik iets mooi vind, ga ik bij mezelf na of ik dat een paar jaar geleden ook mooi had gevonden. Of dat ik in het moment beïnvloed ben door alle brochures, foto’s en bladen waar je als consument mee bestookt wordt. Ga voor jezelf na: spreekt het me aan, of vind ik het over een paar jaar ook nog mooi?”

Welke materialen en innovatieve technologieën zijn momenteel opkomend?

“Het verbaast me dat het opkomt, maar: de PVC-vloer! Het liefst ga ik voor houten vloeren en mooie tegels, maar ik zie een PVC-vloer steeds meer voorbijkomen. Wat me ook opvalt is dat mensen vaak juist minder door apps en technologie aangestuurde items in hun huis willen. Juist weer terug naar ‘binnenkomen, lichtknopje aan en uit, en dat is het’.”

Wanneer adviseer je om professionals in te schakelen in plaats van zelf aan de slag te gaan?

“Heel veel zaken zijn niet voor niets een vakgebied. (Dak)isolatie, elektra, installatiewerk… Ik zou het allemaal door een professional laten doen.”

En wat betreft interieur?

“Als je bijvoorbeeld een badkamer goed laat uittekenen, dan is het veel effectiever dan zelf aan de slag gaan. De prijs van een tegel bepaalt niet of een badkamer geslaagd is. Je kan ook best via-via een professional vinden. Bijvoorbeeld iemand die eerder al een vriend of familielid heeft geholpen. Een professional kan enorm helpen om je een duwtje in de goede richting te geven.”

Next article