Skip to main content
Home » Smart Living » Het zonnetje (niet) in huis
Sponsored

Iedereen houdt van de zon. Het is zelfs bewezen dat de zon ons gezonder en gelukkiger maakt. Maar van een bloedhete woning of zwetend in de tuin zitten omdat er geen schaduw te bekennen is, wordt natuurlijk niemand blij. De juiste zonwering houdt het hoofd koel – letterlijk en figuurlijk.

De voordelen van zonwering gaan verder dan alleen het creëren van schaduw: “Van isolatie tot verduistering en in het geval van rolluiken ook geluidswering, inbraakveiligheid en privacy: het zijn allemaal voordelen die invloed hebben op het wooncomfort”, zegt Alex Bakker, algemeen directeur van Degalux. Daarbij draagt zonwering ook bij aan de energie-efficiëntie in huis. Het koelen van een woning is namelijk een veel grotere energieslurper dan het opwarmen van een huis. Het is in warme maanden daarom beter om warmte uit het huis te houden. Bakker: “Vooral in goed geïsoleerde woningen is het lastig om de warmte uit een woning te krijgen. Met zonwering houd je de zon juist buiten waarmee je energie – en dus kosten – bespaart op het koelen van je huis. Als je vanaf ‘s ochtends vroeg de zon zoveel mogelijk buiten houdt, scheelt dat al snel een aantal graden in huis.” 

Met zonwering houd je de zon juist buiten waarmee je energie kosten bespaart

Willem-Jan Wijnbergen, directeur-eigenaar van Degalux, vult zijn collega aan: “Met name de oostzijde van de woning wordt vaak onderschat. De ochtendzon is eigenlijk de grootste boosdoener van het opwarmen van een woning. In koudere seizoenen kun je daar juist weer gebruik van maken als natuurlijke kachel.”

Met een behagelijke temperatuur in huis, heeft dat uiteraard positief effect op het wooncomfort. Bakker voegt daaraan toe dat naast het dagelijkse leven de voordelen zich ook uiten in de nachtelijke uren: “Wat vaak wordt onderschat, is slaapcomfort. Als je goed slaapt, functioneer je privé en op werk veel beter. Ook daar speelt een aangename temperatuur, verduisteringen en geluid een rol in.”


Van A tot Zon ontzorgd: laat experts alles voor je doen

Door zonwering professioneel te laten installeren, wordt de consument volledig ontzorgd. Voordat monteurs de zonwering plaatsen, wordt er tijdens een thuisbezoek de situatie opgemeten en advies gegeven op basis van de woning en de wensen.

“De toegevoegde waarde van een adviseur ligt aan de voorzijde”, schetst Alex Bakker. “Waarom een rolluik? Of waarom juist screens? Iedere woning is anders. Dat geldt ook voor uiteenlopende woonwensen. Vanuit dat uitgangspunt geeft een adviseur persoonlijk advies. Dat zorgt in de praktijk vaak voor nieuwe inzichten over de best passende oplossing.” Mogelijkheden lopen namelijk nogal uiteen: zonneschermen, rolluiken, terrasschermen, screens en zonwering met of juist zonder zonne-energie – een expert zorgt bij twijfel voor het juiste advies.

Eenmaal geïnstalleerd door professionele monteurs kunnen de voordelen van zonwering ondervonden worden in eigen huis en tuin. De feedback die na installatie gedeeld wordt, is volgens Bakker tekenend: “Ik vond het heel mooi verwoord in een recensie die iemand recentelijk online deelde. Hij gaf aan dat voor zijn gevoel de temperatuur in huis door de zonwering tien graden omlaag is gegaan. Of dat feitelijk zo is, is natuurlijk de vraag. Maar het zegt wel iets over iemands gevoel en beleving. Het gemak en woonplezier wordt daarmee mooi samengevat.”

Alex Bakker

Algemeen directeur Degalux

Mariël Valley wilde screens voor haar schuifdeuren waarvan beide screens apart bediend konden worden. Daarnaast bestelde ze rolluiken voor de ramen op de bovenverdieping. Ze koos ervoor om zich te laten ontzorgen door een installatie bij haar thuis.

“Eerst dacht ik dat de monteur zei dat hij rond 2 of 3 uur klaar zou zijn,” vertelt Valley, “maar ze waren letterlijk in totaal maar twee tot drie uur bezig met de installatie! Dat ging dus supervlot.” Voor haar was de keuze om de installatie te laten doen snel gemaakt: “ Sowieso vanwege het gemak en dat je zeker weet dat alles goed gebeurt. Ik koos er ook wel voor vanwege een stukje garantie. Als je het zelf doet en er gaat iets mis, dan ligt dat bij jezelf. Daarom vond ik het fijn om het hele installatieproces uit te besteden.”

Valley ondervond na de installatie al snel de voordelen van de zonwering – zelfs met het slechte weer van de laatste periode: “We hebben een tuin op het zuiden. Onze vorige woning had dat ook, daar was het bloedheet. Met zonwering is het een wereld van verschil.” Daarnaast merkt ze ook een verschil op het vlak van privacy en comfort: “Het mooie aan zonwering is dat je van binnen wel naar buiten kan kijken maar andersom kun je niet naar binnen kijken. Dat is heel prettig. Het is dus niet zo dat je helemaal van je tuin en buitenruimte verwijderd bent.”

Mariël Valley

Klant van Degalux

Next article