Skip to main content
Home » Smart Living » Innovaties in deurcommunicatie: de sleutel tot een oplossing voor iedere bewoner 
Sponsored

Komend kwartaal wordt appartementencomplex Imagine in Parkstad Zuid in Rotterdam opgeleverd. Met een full-IP deurvideosysteem en cloud-based toegangscontrole schetst het nieuwbouwproject een voorbeeld van de mogelijkheden op het vlak van intercom en deurcommunicatie.

De twee woontorens met een tussengedeelte fungeren als een ‘poort naar het nieuwe Zuid’. Bijna driehonderd woningen beslaan een oppervlakte van 36.891 m2. “Afstanden zijn voor een deursysteem altijd een uitdaging,” zegt Andy Menheere van Vercoma over de grote omvang van Imagine. Hoe langer de afstanden, hoe minder de audio- of videokwaliteit namelijk kan worden bij een traditioneel systeem. “Daar heb je bij een full-IP-deurvideosysteem geen last van. Het is zo krachtig dat je eigenlijk een onbeperkte aansluitcapaciteit hebt. Het systeem kan daarmee ook complexe configuraties aan. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om op afstand panelen te beheren.”

Maatwerk en samenwerking

Aan de hand van de specifieke wensen, zoals de functionaliteit van het toestel en de integratie van een toegangscontrolesysteem is de deurcommunicatie voor Imagine ontstaan vanuit maatwerk – net zoals bij eerdere projecten zoals The Yard (Groningen), The City Post (Zwolle) en Leidsche Maan (Utrecht). Menheere: “In principe is elk project maatwerk. We maken daar ook per project de schema’s voor die we vooraf aanleveren. Daarbij wordt er altijd samengewerkt met installateurs. In het geval van Imagine was dat met Schipper Electrotechniek uit Nieuwe-Tonge. Zij legden aan, wij ondersteunden daarin.”

Integraties

De combinatie van toegangscontrole en deurcommunicatie biedt verschillende mogelijke soorten integraties in het systeem. Dat varieert van grote toepassingen tot extra noviteiten: denk aan het doorschakelen naar mobiele telefoons, de implementatie van een tekstberichtenservice, een zender voor slechthorenden of het door elkaar gebruiken van verschillende typen toestellen. “Dat is voor een VvE bijvoorbeeld erg relevant”, schetst Menheere. “Elke persoon heeft een eigen smaak of wens qua kosten en functies. Op die manier zijn er verschillende keuzes te maken op basis van het type bewoner.”

Achteraf aanpasbaar 

Imagine wordt nog opgeleverd, dus ervaringsverhalen laten op zich wachten. Maar resultaten van eerdere wooncomplexen waar Vercoma een partner bij was – variërend van nieuwbouw, renovatie en transformatie – leverde al snel extra gebruiksgemak op door een helder advies vooraf. Menheere: “Het voordeel van dit systeem is dat het ook achteraf nog aanpasbaar en schaalbaar is. Zo kan er gehoor worden gegeven aan specifieke wensen van bewoners. Als daar achteraf wensen uit voortkomen dan kunnen we daar heel goed op inspringen.”

Next article