Home » Voeding en Dranken » cham·pag·ne (de; m; meervoud: champagnes)
Champagne

cham·pag·ne (de; m; meervoud: champagnes)

Champagne de meest intrigerende regio op aarde als het om drank, wijn en bubbels gaat. Wat is toch de magie van champagne? Waarom krullen de mondhoeken omhoog als dat woord valt en voel je je als de koning of koningin als je de fles ontkurkt? Wijnexpert Ivar Beukeboom vertelt zijn verhaal.

Wanneer verdient een wijn de naam champagne?

“Champagne is de welbekende regio in Frankrijk. Alleen de mousserende wijnen uit deze streek krijgen de titel ‘champagne’. Als de maakwijze hetzelfde is als bij champagne noemt men dat ‘Méthode traditionnelle’.

Van welke druivensoorten wordt champagne gemaakt?

“De drie meest gebruikte druivensoorten waar champagne van wordt gemaakt zijn Pinot noir, pinot Meunier en Chardonnay. Deze druiven worden geoogst in september en worden na een controle geperst.”

Hoe wordt champagne gemaakt?

“De eerste persing is de zachte persing. Uit de tweede persing van 4000kg mag maar 500 liter sap worden geperst. Na de persing volgt de debourrage. Hierdoor verdwijnen alle onzuiverheden. Daarna vind de eerste gisting plaats. Er wordt suiker toegevoegd aan het proces en na ongeveer 10 dagen verandert het gist de suiker in alcohol. Na de alcoholische gisting volgt de malolactische gisting. Hier worden harde appelzuren omgezet in zachte melkzuren.

“Daarna volgt de assemblage: het mengen van de wijnen met verschillende jaargangen. Het belangrijkste komt nu: dat is het gistingsproces waardoor de bubbel ontstaat. Hierdoor stopt de wijnmaker een likeur de tirage in de fles. Een combinatie van suiker, gist en een handtekening. Als het volledig is vergist en de flessen omgedraaid zijn zodat de dode gistcellen naar de hals van de fles zijn verzonken, volgt er een ijsbad rond de flessenhals zodat het gist deeltje bevriest zodat het bevroren deel eruit schiet bij het openen door de druk van de champagne.”

“Als laatste wordt suiker toegevoegd zodat Champagne zijn level krijgt. Dit wordt dosage genoemd. Brut, brut natuur en sec.”

Wat is volgens jou de lekkerste champagne ooit gemaakt?

“Voor mij is dat ongetwijfeld een fles Krug vintage uit een zeer oude jaargang: 1928. Maar helaas heb ik deze nog nooit gedronken haha!”

Meer informatie:

Champagne is voor iedereen toegankelijk en zorgt voor een echte feeststemming. Zin in een feestje? Bezoek Fête du Champagne e Vin 1 – 4 juli Rembrandtpark Amsterdam.

Next article