Home » Voeding en Dranken » Genieten als een Bourgondiër – maar dan gezond én gebalanceerd
Guilty pleasure

Genieten als een Bourgondiër – maar dan gezond én gebalanceerd

Ook met een gezond en gebalanceerd eetpatroon kun je je vingers aflikken en je tonnetje rond eten. Isabel Boerdam, vegetarisch expert en oprichtster van De Hippe Vegetariër en Green Food Lab, weet precies hoe je kunt blijven genieten van eten. 

Hoe is jouw passie voor eten ontstaan

“Ik had veertien jaar lang een oppas die mij als geen ander leerde koken en bakken. Daarnaast nam mijn vader mij al op jonge leeftijd mee naar restaurants. Daar zag ik hem echt genieten van lekker eten en goede wijn, waarmee het zaadje voor mijn passie werd geplant. Ook met vegetarisch eten begon ik al vroeg: toen ik negen jaar was, at ik mijn laatste stukje vlees. Daar begon mijn ontdekkingsreis door de vegetarische keuken. Tot op de dag van vandaag ben ik daar nog steeds actief mee bezig.” 

Hoe kun je bewust én bourgondisch genieten? 

“Het idee van bourgondisch eten is een breed begrip; het is juist ook de kunst om dat nog breder te zien. Je kunt best dingen waar je dol op bent blijven eten. Iets bourgondisch kan ook uit een salade of geroosterde groenten komen. Het hoeft niet per se een vette of ongezonde hap te zijn; er zijn genoeg heerlijke recepten en gezonde gerechten waarbij je je vingers kunt aflikken. Het gaat om genieten van eten.” 

Wat houdt voor jou een gezonde- en gebalanceerde leefstijl in? 

“Wanneer je vegetarisch eet geeft dat automatisch meer ruimte op je bord voor groenten en peulvruchten. Dat zijn voor mij persoonlijk belangrijke aspecten van een gezond eetpatroon. Als je met enthousiasme vegetarisch eet en daarmee de mogelijkheden van de groentekeuken opzoekt, eet je naar mijn ervaring gezonder en meer gebalanceerd.

Het is belangrijk om op een manier te eten die bij jou past. Voor mij is dat vegetarisch, maar voor iemand die daar moeite mee heeft, kun je ook drie dagen in de week minder of geen vlees eten. Anderen zweren weer bij een koolhydraatarm eetpatroon. Je moet jezelf niets ontzeggen, maar op een manier eten dat het voor jezelf wel leuk blijft. Zoek dus de menselijke maat op – dat is de sleutel.” 

Wat is jouw guilty pleasure? 

“Een heerlijke pizza met een rood wijntje erbij! Maar die pizza kun je ook maken of bestellen met veel groenten erop, of met bijvoorbeeld een bloemkoolbodem. Een andere tip; zo kies ik er bijvoorbeeld voor om het minder vaak te eten– dan is het ook extra lekker als je dat bord en dat glaasje wijn voor je hebt.” 

Waar moet je voor waken wat velen mensen niet weten? 

“Met een 100% veganistisch eetpatroon, zou je tekort kunnen krijgen op bepaalde voedingsstoffen. Maar verder is het een vooroordeel dat je per se supplementen moet slikken bij een gezonde of vegetarische levensstijl. In principe kun je uit een gebalanceerd eetpatroon de voedingsstoffen halen die je nodig hebt. Je kunt het altijd aanvullen met onder meer multivitaminen of B12-pillen. Maar het is zeker niet altijd nodig.” 

Wat zijn de belangrijkste tips die je aan anderen wilt meegeven? 

“Er is geen gouden regel voor voeding. Daarvoor moet je naar je eigen lichaam luisteren. Sommige mensen staan bijvoorbeeld vaak op met buikpijn, en denken dat dat normaal is. Maar een gezond lichaam moet zich gewoon goed voelen. Dus als je last hebt van kwaaltjes zoals vermoeidheid, buikpijn of slecht slapen: pas je eetpatroon aan en kijk of en hoe je erop reageert. Pas als je dat doet, merk je hoe fit je je kunt voelen.” 
 
 

Next article