Home » Voeding en Dranken » 8 tips voor de beginnende thuisbarista
Ijskoffie

8 tips voor de beginnende thuisbarista

Bakkie doen? Blogger Sam Lasaroms van Koffietje.nl geeft tips & tricks voor aspirant thuisbarista’s voor het zetten van de perfecte (ijs)koffie.

1.

Bepaal allereerst wat voor koffiedrinker je bent. Houd je van filterkoffie of ben je meer een espresso-liefhebber? Filter drink je bij voorkeur zwart, espresso leent zich goed om te mengen met (plantaardige) melk en om bijvoorbeeld een cappuccino, latte of flat white mee te maken.

2.

Begin met specialty coffee te leren drinken. Deze soort heeft zo min mogelijk defecten, en unieke smaakeigenschappen. Dus niet alleen bitter, maar kent vooral ook zoete en acidische smaken. Dit is koffie zoals koffie eigenlijk hoort te smaken. Specialty coffee vind je meestal niet in de supermarkt, maar bij specialty koffiebars of online bij koffiebranders.

3.

IJskoffie kun je zowel met warme als koud gezette koffie maken. Welke variant je ook kiest, gebruik hiervoor arabica-koffiebonen die je zelf maalt. Investeer daarvoor in een goede koffiemolen, evenals een weegschaal (bij voorkeur met timer). Meten is weten!

4.

De ene koffieboon is de andere niet is. Zo hebben bonen uit Ethiopië vaak een fruitachtige toon, smaken Colombiaanse bonen meer nootachtig en bevatten koffiebonen uit Brazilië doorgaans een chocolade-toon. Handig om in je achterhoofd te houden wanneer je koffie gaat kopen.

5.

Let erop dat je geen bonen koopt zonder branddatum op de verpakking. Dan zijn ze namelijk vaak te oud en dat beïnvloedt weer de smaak. Staat de branddatum er wel op? Reken dan qua houdbaarheid op vier weken voor espresso en zes weken voor filterkoffie.

6.

Voor een supersnelle ijskoffie giet je een kopje espresso van jouw favoriete bonen in een glas met middelgrote ijsblokjes en lauwwarme (plantaardige) melk. Easy does it!

7.

Een verfrissende twist voor je hippe ‘cold brew’? Serveer deze ijskoude filterkoffie dan eens met een citroenschilletje of een schijfje sinaasappel.

8.

Toe aan iets anders? Ga dan voor een espresso-tonic! Giet een kopje espresso van bonen met een fruitige toon in een glas met 100 gram ijsblokjes, samen met 70 ml tonic. Schenk de koffie heel langzaam in het glas, voor een leuk visueel effect én maximale smaakbeleving.

Next article