Skip to main content
Home » Voeding en Dranken » 4 tips om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen
Intolerantie

4 tips om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen

Een gezond voedingspatroon is een kwestie van onderzoeken wat voor jou het beste werkt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Ralph Moorman, voedingsdeskundige en ingenieur levensmiddelentechnologie begeleidt mensen naar een gezonder leven. 

Voor de meeste mensen geldt dat gevarieerd en het liefst zoveel mogelijk onbewerkt voedsel eten de kans op het ontstaan van allerlei voedselovergevoeligheden verkleint. Indien je een voedselallergie of intolerantie hebt, moet je daar natuurlijk rekening mee houden.  

1. Let op je suikerinname 

“Geraffineerde suiker is geen natuurlijk product. In de natuur is suiker altijd omgeven door vezels en water. Daarom is fruit eten ook veel beter dan persen. Hiermee haal je namelijk de vezels weg.” 

2. 100% plant-based is niet per se gezond 

“Als je 100% plant-based eet, zonder dat je daar goed bij begeleid wordt, dan is de kans op tekorten van bepaalde voedingsstoffen groot. In dat geval zijn supplementen noodzakelijk, zoals bijvoorbeeld vitamine B12.” 

3. Gezond glutenvrij eten  

“Veel glutenvrije brood- of pastavervangers hebben weinig voedingswaarde. Als je coeliakie hebt of glutensensitief bent, zorg dan dat je gezonde alternatieven kiest zoals volle granen, zilvervliesrijst, zeewier en zeekraal.” 

4. Lactosevrije producten  

“Zuivel is een fantastische voedingsbron maar voor wie lactose-intolerant is of overgevoelig voor het melkeiwit caseïne, kan het tot problemen leiden. Er zijn uitstekende lactosevrije producten waaraan bijvoorbeeld het enzym lactase is toegevoegd.” 

Next article