Skip to main content
Home » Wonen » Je eigen huis als thuis
Thuis

Je eigen huis als thuis

Duurzaam huis met zonnepanelen op het dak
Duurzaam huis met zonnepanelen op het dak

Ons huis is bij uitstek dé plek waar je je fijn wilt voelen. Maar hoe maak je nu van je huis een thuis? Nicolette Fox, hoofdredacteur van vtwonen, deelt haar tips.

Nicolette Fox

Nicolette Fox

Hoofdredacteur vtwonen

Foto: Brenda van Leeuwen

“De wereld om ons heen is in een sneltreinvaart veranderd. Voor tien uur ’s ochtends hebben we al meer prikkels en informatie moeten verwerken dan 25 jaar geleden gedurende een hele dag. Ons huis is dé plek waar we even kunnen uitloggen, waar we ons veilig en geliefd voelen en we helemaal tot rust komen. Vroeger kozen we onze meubels puur op basis van functionaliteit, maar nu willen we er ook een heel goed gevoel bij hebben. We zoeken spullen die bij onze levensfase, maar vooral bij onszelf passen. Spullen die onze persoonlijkheid weerspiegelen.”

We zoeken spullen die bij onze levensfase, maar vooral bij onszelf passen

Van huis naar thuis

“Juist die ‘eigen’ elementen maken van een huis een thuis. In het creëren van een persoonlijk interieur is in principe alles toegestaan. Het antieke dressoir van oma met daarop een modern vormgegeven lamp, een traditioneel berberkleed meegenomen uit Marokko onder een glazen tafel, het zijn combinaties die verrassend goed werken. Als de bewoners er maar van genieten is het goed. Dat mixen en matchen van verschillende woonstijlen tot één persoonlijke sfeer is ook de basis van die typische vtwonen-stijl.

Eigenheid creëer je ook met een mooie compositie van bijvoorbeeld een ingelijste kindertekening, het werk van een professionele kunstenaar of een kitsch exemplaar gevonden op een rommelmarkt. Ze hebben op het oog niets met elkaar te maken, maar jij vindt ze alle drie prachtig. Dat is precies de verbindende factor die je nodig hebt voor een uniek resultaat.

Ook planten brengen heel veel sfeer in huis. Zet een behoorlijk aantal kamerplanten bij elkaar op een tafel voor het effect van een binnentuin. Of kies volgens de allerlaatste trend voor een plafondhoog (of megagroot) exemplaar.

Ook met stof, verf en behang kun je jouw persoonlijke sfeer benadrukken. Ik ben dol op behang, mijn favorieten van dit moment zijn de opnieuw uitgebrachte dessins uit klassieke collecties. De keuze is enorm. Durf je behang niet aan, dan is het schilderen van een muur een heel goed idee. Al is het maar een klein wandje, met kleur krijgt een ruimte direct meer persoonlijkheid.”

Ook in kleur lijken we een voorkeur te hebben voor alles wat uit de natuur komt

Trends

“Ontspullen is een veelgehoorde term. Dit heeft te maken met grote behoefte aan rust en ruimte in huis. Ook vanuit een duurzame gedachte kiezen we steeds vaker voor minder spullen, maar voor betere spullen. Beter in de zin van kwaliteit, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord geproduceerd.

De liefde en het respect voor de natuur zien we terug in de vele ontwerpen gemaakt van natuurlijke materialen als hout, steen, klei, bamboe, linnen en wol. Bloemen en plantdessins, maar ook dierenprints blijven onveranderd populair. Naast deze natuurlijke materialen zien we ook prachtig design gemaakt van recycled plastic en ook thuis kiezen we vaker voor het opknappen van een oude tafel of het opnieuw stofferen van de bank in plaats van weggooien.

“Ontspullen is een veelgehoorde term. Dit heeft te maken met grote behoefte aan rust en ruimte in huis.”

Jonge ontwerpers herontdekken oude ambachten en technieken. Handgemaakt wordt zeer gewaardeerd en slow living is de trend. Mocht het artikel niet handgemaakt zijn dan heeft het wel een uiterlijk dat dat suggereert, met oneffenheden, butsen en barsten. Ook in kleur lijken we een voorkeur te hebben voor alles wat uit de natuur komt. De aardetinten die we deze winter al veel zagen, komen deze zomer in lichtere varianten, maar ook waterige, vlekkerige pastels als bleekroze, blauw en geel gaan we veel zien. Als pittig accent in het kleurpalet is daar blauw, ja zelfs kobalt.”

In het creëren van een persoonlijk interieur is in principe alles toegestaan

Rustpunten

“Het ‘verthuizen’ trekken we ook door naar andere ruimten. De keuken is in plaats van alleen functioneel al steeds meer een gezellige ruimte voor iedereen. Nu groeit de behoefte om ook meer aandacht te besteden aan de slaapkamer en badkamer. Het zijn bij uitstek de ruimten waar je je veilig voelt, terugtrekt en op adem komt. Het zijn vaak ook dé plekken waar je echt 100 procent jezelf bent. Thuis.”

Next article