Home » Wonen » Op zoek naar rituelen in een hightech keuken
Keuken

Op zoek naar rituelen in een hightech keuken

Interieurontwerper Osiris Hertman maakt luxe keukens met veel hightech. “Daar zoekt men dan naar nieuwe rituelen.”

Portret Osiris Hertman

Osiris Hertman

Foto: Carli Hermes


“Eigenlijk is de woonkeuken al heel oud. Vroeger was het een keuken met aan de woonkamerzijde een barblad ertegenaan. Inmiddels is een keuken een luxe interieurruimte geworden. Net als de badkamer: die verandert nu in een wellnessruimte.

Mensen willen nu een grote, luxueuze woonkamer, maar ook een zitje in de keuken. De traditionele eettafel verdwijnt steeds vaker en wordt ingeruild voor een stube of een zwevend kookeiland met halfhoge krukken. Daar willen mensen met elkaar zijn. Ze gaan op zoek naar rituelen.

Design is niet het uitgangspunt, maar het grote verhaal

Want enerzijds wordt alles heel technisch in de keuken, zoals in de muur weggewerkte koffieapparatuur en een spa-roodapparaat, anderzijds willen ze losse thee scheppen en zelfgekweekte kruiden in een pot.

Ik vind dat bij een ontwerp design niet het uitgangspunt is, maar het grote verhaal, de samenstelling van het gezin. Woningen zijn erg individueel, overal dezelfde huiskamers annex keukens kan niet meer. Ieder kiest zijn eigen ding. Is de keuken een werkplek of een woonplek? Of beide? Dat bepaalt het design. Bij de een is het Spartaans: alles weggewerkt en super technisch, de ander wil met het gezin rond de kookplaat kunnen zitten.

“Woningen zijn erg individueel, overal dezelfde huiskamers annex keukens kan niet meer. Ieder kiest zijn eigen ding.”

Heb je een paar goeie tips?

“Mijn motto: een keuken is niet bedoeld om spullen in op te bergen. Zorg dus voor weinig bergruimte, alleen voor het hoogstnoodzakelijke. Vaak krijgen mensen te veel keukenkastjes, terwijl ze geen grote voorraden nodig hebben.

Stop geld in spullen die je mee kunt nemen

Wat ik belangrijk vind voor jonge mensen: stop geld in spullen die je mee kunt nemen. Dus geen peperdure tegeltjes en mooi behang, maar koop een heel mooie tafel en een lamp van topkwaliteit. En voor in de keuken twee mooie krukken. En doe anderen niet na. Koop alleen spullen, die je zelf graag gebruikt.”

Next article