Skip to main content
Home » Wonen » Kies wat bij jouw levensstijl past
Stijltrends

Kies wat bij jouw levensstijl past

Stijltrends Inner Retreat, Blended Cultures, Flintstone Chique en Street Savage
Stijltrends Inner Retreat, Blended Cultures, Flintstone Chique en Street Savage
Van links naar rechts: Inner Retreat, Blended Cultures, Flintstone Chique en Street Savage. (Foto: CBW Erkend)

De nieuwe trends voor 2020 zijn bekend: Inner Retreat, Blended Cultures, Street Savage en Flintstone Chique. Met deze verschillende stijltrends willen woonwinkels en tuincentra mensen inspireren.


Tijdgeest en stijltrends

“Woon- en tuintrends vinden hun oorsprong in bredere maatschappelijke ontwikkelingen”, vertelt Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland. “De huidige tijdgeest omschrijven wij als irresistible. Onze wereld verandert onder invloed van bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen en de klimaatverandering.

Dat roept verschillende reacties op. De een zoekt geborgenheid, de ander wil ontsnappen aan de realiteit en een derde wil bijdragen aan een oplossing. Voor al die verschillende groepen mensen zijn stijltrends ontwikkeld die tegemoetkomen aan de wensen en verlangens én natuurlijk om te inspireren.”

Blended Cultures

“Digitalisering verbreedt én versmalt de wereld”, stelt Anna Hutten, branchespecialist van CBW Erkend. “Je leeft, als je niet oplet, in een kleine bubbel. Daartegen ontstaat verzet van mensen die juist diversiteit, Blended Cultures, omarmen.

De tuin is een plek om je te ontspannen en weer op te laden

Brenda Horstra

Een stijl met een bonte verzameling van kleuren, dessins en materialen.” Die mix van kleuren en vormen zie je weer terugkomen in de tuinen. “De beplanting is uitgesproken en kleurrijk”, vertelt Horstra. “Verschillende vormen en bloeiwijzen brengen als het ware culturen bijeen.”

Interieurstijlen: Blended Cultures en Inner Retreat (Foto: CBW Erkend)

Inner Retreat

Waar Blended Cultures vooral is gericht op het creëren van verbinding, biedt Inner Retreat juist een rustpunt. “Het gaat om prikkelarme interieurs waar mensen echt tot rust kunnen komen”, legt Hutten uit.

“Denk aan ronde en afgeronde vormen, lichte tere natuurtinten en natuurlijke materialen.” De bijbehorende tuin biedt mensen de kans om zich terug te trekken uit de drukke buitenwereld. “De tuin is een plek om je te ontspannen en weer op te laden”, stelt Horstra. “Deze tuin is rustig als het gaat om kleuren en vormen. Er is gekozen voor planten met heel fijne blad- en stengelstructuren en zachte bloeikleuren.”

Street Savage

Onze wereld lijkt, zeker op sociale media een wereld van perfectie. De trend Street Savage legt juist de focus op de schoonheid van de imperfectie. “Een rauwe urban sfeer”, omschrijft Hutten deze stijl.

“Hier draait het om wat jou als persoon uniek maakt. Afhankelijk van jouw hobby kan er dan een tafelvoetbaltafel centraal staan in je woonkamer. De vormen zijn industrieel en onregelmatig.” Als je deze stijl doorvoert naar de tuin zie je dezelfde rauwe uitstraling. “Alles kan en alles mag”, legt Horstra uit. “Materialen als stelconplaten en aluminium zijn hier welkom. Graffiti biedt kleurenpracht en planten mogen naar hartenlust groeien en bloeien.”

Interieurstijlen: Flinstone Chique en Street Savage (Foto: CBW Erkend)

Flintstone Chique

Er is voor de woonbranche nog een vierde stijltrend: Flintstone Chique. Deze stijl kan worden omgeschreven als luxueus, comfortabel en milieubewust. “Het is een stijl voor mensen die vegetarisch of zelfs veganistisch leven”, stelt Hutten.

Je kunt enorm veel doen met kleur en accessoires

Anna Hutten

“Zij nemen zelf hun verantwoordelijkheid en verwachten dat bedrijven waar zij producten kopen dat ook doen. Zij zijn op zoek naar comfortabele, duurzame, verantwoorde en milieuvriendelijke interieurproducten. De vorm kan zowel robuust als elegant zijn en de kleuren zijn warm en rijk.”

Persoonlijke leefstijl

Het is zeker niet zo dat een interieur of een tuin volgend jaar hopeloos is verouderd. “De tijdsgeest verandert niet van de ene op de andere dag”, legt Hutten uit. “Dat wil zeggen dat ook een stijltrend niet ineens niet meer van deze tijd is. Je kunt enorm veel doen met kleur en accessoires. Het gaat er echt om dat je, geïnspireerd op stijltrends, een persoonlijke stijl ontwikkelt die echt bij je past.”

Natuur naar binnen halen

“Er wordt steeds meer rekening gehouden met de natuur”, merkt Horstra. Je ziet bijvoorbeeld steeds meer vogelvoederbakjes in de vorm van een eikel. Dat is een manier om meer natuurlijke vormen terug te laten komen in je tuin.

In het interieur zie je dat terug in de keuze voor organische vormen, natuurlijke materialen en zachte stoffen. “Het groeiend besef dat de natuur kwetsbaar is, zie je terug in de manier waarop wij leven, werken, wonen en ontspannen. Dat zie je ook terug in onze tuinontwerpen. Hoe klein een tuin ook is, er is altijd ruimte voor waterpartijen, wateropvang, vogels, vlinders, bijen en andere insecten.”

Next article