Skip to main content
Home » Wonen » Verhuizen of verthuizen
Verthuizen

Verhuizen of verthuizen

Inretail sfeerbeeld
Inretail sfeerbeeld
Foto: INretail

Verthuizen wordt steeds populairder. “Mensen zien, mede door tv-programma’s als ‘Verbouwen of verhuizen’ en ‘Weer verliefd op je huis’, hoe de eigen woning mooier kan worden”, vertelt Bert-Jan van der Stelt, branchespecialist Wonen bij INretail.

Bert-Jan van der Stelt

Bert-Jan van der Stelt

Branchespecialist Wonen bij INretail

Foto: INretail

Wat is verthuizen?

“Verthuizen is je huis opnieuw inrichten als alternatief voor verhuizen. Vorig jaar is het woord geïntroduceerd en het haalde gelijk al de shortlist voor de verkiezing ‘Woord van het Jaar’. Het is niet alleen een populair woord, ook verthuizen zelf is populair.

Er is veel meer mogelijk dan je denkt en dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn

Verhuizen is kostbaar en tijdrovend. Vaak zijn de leukste huizen al binnen een dag voor meer dan de vraagprijs verkocht. Dat is slecht nieuws voor wie op zoek is naar iets nieuws. Gelukkig hoef je niet meteen te verhuizen om mooier en comfortabeler te wonen.

Je kunt ook verthuizen. Dat huis en de buurt waar je nu woont, heb je niet voor niets gekozen. Daar had je toen een heel goed gevoel bij en dat heb je waarschijnlijk nog altijd. Bovendien voel je je daar al thuis. Wat is er dan logischer dan verthuizen?”

Sfeerbeeld INretail
Foto: INretail

Hoe begin je met verthuizen?

“Met verthuizen kun je heel eenvoudig beginnen. Je kiest een ruimte die je wilt veranderen en je gaat aan de slag. Stel je voor dat bijvoorbeeld je woonkamer helemaal leeg is. Hoe zou je die dan willen inrichten? Welke meubels vind je mooi? Wat voor kleuren kies je voor de muren? Wat kun je veranderen aan de verlichting? Kun je door een kleine verbouwing misschien de keuken bij de kamer trekken? Er zijn legio mogelijkheden.”

Kun je hulp krijgen bij het bedenken wat mogelijk is?

“Natuurlijk. Er zijn bijvoorbeeld computerprogramma’s die je kunt gebruiken om een kamer opnieuw in te richten. Veel leuker is het natuurlijk om een woonwinkel te bezoeken en uit te leggen wat je wensen of plannen zijn. Woonspecialisten kennen de laatste trends en zijn dagelijks bezig met inrichten en styling. Vraag hun advies voor jouw verthuisproject.

Vaak kunnen medewerkers bij je langskomen om ter plekke advies te geven. Soms werken woonwinkels samen met woningstylisten. Zij kunnen interieuradvies geven, een interieurtekening maken of zelfs een 3D-computerbeeld creëren. Je zult echt versteld staan wat een verschil een andere inrichting, andere kleuren of andere accessoires kunnen maken.”

Is verthuizen duur?

“Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Als je heel basic wilt blijven, maken een pot verf, ander behang, een paar planten en andere accessoires al een heel verschil. Of probeer gewoon eens of je de zit- en de eethoek van plaats kunt verwisselen.

Het goede nieuws is dat je meestal niet hoeft te verhuizen om mooier en comfortabeler te wonen

Heb je een ruim of zelfs een heel ruim budget dan kun je overwegen om echt te renoveren: nieuwe meubels kopen, stalen kozijnen plaatsen en de muren te laten stuken en schilderen.  Als je dan ook nog de verlichting en de binnenzonwering verandert, heb je een compleet nieuwe woonkamer.”

Sfeerbeeld INretail
Foto: INretail

Wat zijn aanraders?

“Wat zo leuk is aan verthuizen is dat je, als je het goed doet, daarna met accessoires heel veel accenten kunt leggen. Heb je eenmaal een goede basis dan kun je door heel kleine wijzigingen zelfs per seizoen veranderingen aanbrengen. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn.

Koop bijvoorbeeld een paar extra hoezen voor de kussens op de bank, breng die kleur terug in een paar kaarsen, vazen, een vloerkleed of andere accessoires en je bent al een heel eind. Wat ik zelf thuis heb gedaan, is de salontafel vervangen door een combinatie van kleine bijzettafeltjes.

Met verthuizen kun je heel eenvoudig beginnen

Dat geeft zoveel meer ruimte en je kunt de tafeltjes ook nog een ander plekje geven als je een feestje hebt. Het is een kleine aanpassing met een groot effect.”

Heeft u nog adviezen?

“Een adviseur van een woonwinkel kan je echt verrassen door met een frisse blik naar jouw huiskamer, slaapkamer of studeerkamer te kijken. Er is veel meer mogelijk dan je denkt en dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn.”

Next article