Skip to main content
Home » Zomers Leven » Beleef het verleden en proef het heden tijdens het Hanzejaar in Harderwijk
Sponsored

De oude ‘handelsgeest’ waart nog rond in het historisch centrum van Harderwijk. Tegelijkertijd proef je overal eigentijdse ondernemingszin en trots tijdens het Hanzejaar. Deze zomer en najaar zijn er volop culturele en culinaire activiteiten in de stad. 

De oude haven, de statige panden, het geluid van golvend water en de geur van verse vis, koren en graan: op elke hoek van het oude centrum vind je de verhalen terug van de handelsgeschiedenis van Harderwijk. “We vieren met het Hanzejaar dat 800 jaar geleden de eerste handelsverbonden werden getekend”, vertelt Inge van Assen, coördinator van het Hanzejaar. “De verschillende Nederlandse Hanzesteden gingen samen de zeeën op om handel te drijven, specerijen, laken, leer en andere producten te importeren. Die energie, dat vernieuwende en gastvrije zie je vandaag de dag nog altijd terug in de stad. De ondernemersgeest is hier springlevend.” 

Historisch en modern 

Tijdens het Hanzejaar is er extra veel te zien en te doen in Harderwijk. Van Assen: “Bewoners en bezoekers van de stad worden verrast met knipogen naar het verleden. In ons hanzelogo zit een paardje verwerkt, en dat paardje duikt op onverwachte plekken op bij evenementen en tijdens optredens in het Hanzejaar. Met die events verbinden we het verleden met het heden. Zo kun je het traditionele Harderwijker mannenkoor samen met een dansgroep van jonge meiden zien optreden. Onze ondernemers, de ‘local heroes’, werken samen aan culinaire feestjes zoals tijdens ‘Harderwijk Live’ waar een paar duizend broodjes paling worden uitgedeeld.” 

Genieten tot laat in de zomer 

Harderwijk is een populaire bestemming voor mensen die nét wat anders willen. Van Assen: “Het is een heerlijke plek om hier het water op te gaan met je sup of juist met je eigen sloep aan te leggen. De vernieuwde havens hebben altijd plek en liggen vlak achter de historische Vischmarkt. ’s Avonds genieten waterliefhebbers op het stadsstrand van een drankje bij ondergaande zon. En voor mensen die van fietsen en wandelen op de Veluwe houden is Harderwijk een fijne uitvalsbasis om te genieten van de leuke winkels, unieke boetiekjes en zonnige terrassen – en in het Hanzejaar dus ook van optredens, Hanzestadswandelingen of boottochten.”  

In de zomer is het altijd gezellig druk in de stad maar ook iedereen die juist ná de zomervakantie wil genieten is welkom in Harderwijk: “We hebben twee sterrenrestaurants in de stad en talloze sfeervolle B&B’s. We gaan er hier een extra lange, mooie zomer van maken.” 

Evenementen

Harderwijk Live – Muziek op de Markt – 6 zaterdagen in juli en augustus  

Blije Bietjes – Foodfestival in het Plantagepark – 16 & 17 september 

24-uurs in de Hanze – een weekend lang activiteiten rondom het thema Hanze – 14 oktober 

Kleur de Hanze – Zie je eigen kleurplaat geprojecteerd op de Vischpoort – 21 tot 30 december  

Bezoek www.heerlijkharderwijk.nl voor de actuele UitAgenda.

Next article