Skip to main content
Home » Zomers Leven » Bescherm je huid
Zomers Leven

Bescherm je huid

Het overgrote deel van huidkanker wordt veroorzaakt door uv-straling van de zon of zonnebank. Het is dus superbelangrijk om jezelf goed te beschermen als je van de zon geniet. Dit zijn de tips:

– Geniet van de zon maar zorg dat je nooit verbrandt
– Gebruik een zonnecrème met minimaal factor 30
– Herhaal het smeren elke twee uur
– Bescherm jezelf met (uv-werende) kleding en een pet of hoed
– Zoek tussen 11.00 en 15.00 uur de schaduw op
– Draag een zonnebril om je ogen te beschermen

Huidkanker

Wanneer je vaker onder de zonnebank bent geweest of je huid regelmatig door zon is verbrand, heb je meer kans op het krijgen van melanoom of een andere vorm van huidkanker. Mensen met sproeten, lichte huid of lichte ogen, lichtblond of rood haar die van nature makkelijk verbranden in de zon, behoren ook tot de risicogroep. Maar vergis je niet. Huidkanker komt in alle lagen van de bevolking voor. Van jong tot oud, vrouwen, mannen en iedereen daartussen in. En ook bij alle verschillende huidskleuren. Het is dus voor iedereen belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het checken van je huid. Want hoe eerder huidkanker wordt ontdekt en behandeld, hoe beter.

De Huidmonitor app van Stichting Melanoom is een handige gratis tool die je helpt om je eigen huid in de gaten te houden. Door foto’s te maken van je eigen vlekjes kun je ze monitoren en vergelijken met voorbeelden van onschuldige en verdachte vlekken in de database van de app.

Lookie Lookie

We zijn niet allemaal zo flexibel als Barbapapa. Vind je het lastig om jouw (moeder)vlek te fotograferen? Vraag dan om hulp bij het maken van de foto. Het is sowieso goed als iemand anders jouw huid bekijkt op plekken die je zelf niet goed kunt zien. Zoals je rug, billen, nek, op je hoofd en achter je oren bijvoorbeeld.  

Selfie time

Om het belang van het zelf checken van de huid onder de aandacht te brengen lanceerde Stichting Melanoom onlangs de campagne: Strike a pose, check your selfie!

Weten waar je op moet letten bij het checken van je huid, kan letterlijk je leven redden. Tijdens de campagne kun je via het awareness account Discover Your Spot op Instagram tips lezen over hoe je huidkanker kunt herkennen. En ook hoe je het grotendeels kunt voorkomen. Er is een mooie set GIFs en GIF-stickers gemaakt zodat iedereen op een creatieve manier kan bijdragen aan meer huidkanker awareness.

En ze organiseren leuke acties waarmee je T-shirts, stickers, ansichtkaarten, selfie-sticks en shoptegoed voor o.a. UV-werende kleding kunt winnen. Vind jij het ook belangrijk dat er bij zoveel mogelijk mensen meer awareness komt? Volg en deel dan deze campagnefilmpjes en berichten op social media.

Next article