Home » Building your Future » Millennials kampen gewoon met een vroege midlifecrisis
Dertigersdilemma

Millennials kampen gewoon met een vroege midlifecrisis

Millenials
Millenials

Ze hebben alles en willen ook alles, maar millennials worstelen ook met keuzestress en sociale vergelijking. “Maar eigenlijk gaat het gewoon om vragen als wie ben ik en wat wil ik?


Twintigers/dertigersdilemma? Een luxeprobleem, aanstellerij. Millennials? Dat zijn verwende jongeren, die alles willen, alles hebben, alles kunnen. Volgens Nienke Wijnants, loopbaanadviseur en schrijfster van het boek Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s, klopt dat beeld niet. “Millennials kampen eigenlijk met een heel vroege midlifecrisis.”

Het twintigers/dertigersdilemma is niets anders dan een verschijningsvorm van existentiële vraagstukken

Wijnants studeerde af als psycholoog tijdens een bijzonder goede tijd op de arbeidsmarkt. Al snel ontdekte ze het zogenoemde dertigersdilemma: “Ik had zelf ook keuzestress, kon kiezen voor banen met een mooie auto’s, een goed salaris, er werd aan alle kanten aan me getrokken. Het is moeilijk om niet te vallen voor die verleidingen. Ik zag het anderen doen en die werden niet gelukkig in hun baan. Veel keuze is een luxe, maar ook heel lastig.”

Midlifecrisis

“Al toen ik heel jong was, hield ik me bezig met vragen wat er nou goed bij mij paste. Ook heb ik veel levensvragen met mijn vader besproken. Het leidde ertoe dat ik de verleidingen van die mooie banen kon weerstaan en negen maanden de tijd nam om te bedenken wat ik nou eigenlijk wilde.

Uiteindelijk werd ik loopbaanadviseur en tijdens gesprekken met cliënten kwamen drie thema’s bovendrijven: de twintigers en dertigers kampen met keuzestress, het probleem van sociale vergelijking en ze stellen zich de vraag ‘is dit het nu?’, alsof ze een midlifecrisis beleven. Ik besloot daarin te duiken, zette een loopbaanprogramma op voor die leeftijdsgroep, deed wetenschappelijk onderzoek en schreef er uiteindelijk een boek over.”

Existentiële vragen

Later ontdekte Wijnants hoe het volgens haar werkelijk in elkaar zat. Ze concludeerde dat keuzestress, twijfel over relaties, twijfel over werk en de vraag ‘is dit het nou’, eigenlijk een geheel vormen. “Het twintigers/dertigersdilemma is niets anders dan een verschijningsvorm van existentiële vraagstukken: wat is de zin van het leven, waarom zijn we op aarde? Heel verrassend op die leeftijd.

Tot tien jaar geleden beleefden we een midlifecrisis rond onze vijftigste, als na heel drukke jaren de kinderen het huis uit gingen: wat nu? Door maatschappelijke veranderingen is er nu een nieuw moment van existentiële twijfel (naast de puberteit en de midlifecrisis) bij gekomen. Je hebt op je dertigste tegenwoordig al veel belangrijke doelen afgevinkt, maar een aantal grote beslissingen, zoals voor een partner of kinderen, nog niet genomen. Dan volgt een denkperiode: wie ben ik, wat wil ik, waar wil ik naartoe?.”

Als jij je existentiële twijfel serieus neemt en je eigen route bepaalt, voorkom je geheid een burn-out

Het lastige volgens Wijnants is dat mensen van vijfentwintig, dertig helemaal niet willen geloven dat het feitelijk zingevingsvragen zijn waar ze mee kampen. “Zij worstelen naar hun idee met de concrete keuze voor een baan, voor een relatie of anderszins. Maar een antwoord op die praktische vragen lost het onderliggende probleem niet op. Die typische twintigerstwijfels en dertigersdilemma’s houden je juist af van de vraag waar het eigenlijk om gaat: wie ben ik en wat wil ik? Als je je met die laatste vragen gaat bezighouden, heb je daar op latere leeftijd profijt van en kun je een flinke midlifecrisis voorkomen.”

Wijnants gaat zelfs een stapje verder en denkt dat het ook een burn-out voorkomt. “Een burn-out is overweldigd worden door de hedendaagse maatschappij en je mee laten slepen door dingen die niet goed voor je zijn, zoals sociale vergelijking. “Als jij je existentiële twijfel serieus neemt en je eigen route bepaalt, dan krijg je geheid geen burn-out.”

Tips om over na te denken:

○ Laat je als millennial niet wijsmaken dat nadenken over jezelf egoïstisch is. Herken je twijfel als een existentialistisch vraagstuk en ga ermee aan de slag.

○ Een reis maken of een tussenjaar nemen is populair. Het hoort er bij, maar doe het alleen als je het echt zelf wilt, niet omdat anderen het ook doen.

○ Realiseer je aan het begin van je carrière, dat je soms gewoon keuzes moet maken, dat niet alles tegelijk kan en elke keuze heeft ook consequenties. Ga eerst eens doen wat op dat moment voor je werkt. Neem die functie of baan, ook al is het niet per se wat je uiteindelijk wilt. Je hoeft niet al je ambities in vijf jaar te proppen. Zaken uitstellen levert soms verlichting op.

○ Vraag jezelf eens af wat je zou doen als je niet voor het geld hoeft te werken. Dat biedt je de vrijheid om te bedenken wat je echt wilt.

Next article