Home » Goede Voornemens » Bouwen aan een eerlijke toekomst voor boeren en werknemers wereldwijd: de verhalen van Salina en Thomas
Sponsored

Wereldwijd leven er in Azië, Afrika en Latijns-Amerika talloze kleinschalige boeren en werknemers op plantages voortdurend in onzekerheid over hun inkomsten. Ze worden geconfronteerd met de schommelende wereldmarktprijzen, waardoor de opbrengst van hun oogst vaak ontoereikend is om hun gezin te onderhouden. Dit gebrek aan financiële stabiliteit weerhoudt hen ervan te investeren in hun bedrijven, de toekomst van hun kinderen, de lokale gemeenschap en het milieu. Klimaatverandering en de vergrijzing maakt de situatie nog uitdagender. Hoe kunnen we dit doorbreken? Salina en Thomas delen hun verhaal.

Salina en Thomas Marindany 

Salina en Thomas Marindany zijn koffieboeren uit Kenia. De familie Marindany woont met hun zes kinderen hoog in de bergen aan de rand van een bos. “Door de hoogte van 1.800 meter boven de zeespiegel valt er vaak meer regen dan in de lagergelegen gebieden. Maar door de klimaatverandering heeft ook dit gebied nu te kampen met het uitblijven van de regen en vrezen wij het ergste voor onze koffie oogst. Vorig jaar hadden we een oogst van 5 kilo bessen per koffieplant. We mogen blij zijn met een kilo per plant dit jaar, maar ik denk niet dat we dat halen”, vertelt Thomas.                   

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen voor koffieboeren. Omdat de koffieplant extreem gevoelig is voor temperatuurschommelingen, loopt de productie ervan gevaar. In 2017 startte Fairtrade de eerste Fairtrade Climate Academy in Kenia. De Climate Academy is een programma dat boeren leert weerbaar te worden tegen klimaatverandering. Ook Salina heeft deelgenomen aan de Climate Academy.

“We moeten bezuinigen maar we kunnen via de Fairtrade coöperatie rentevrij lenen voor maximaal zes maanden. Daarnaast leren we over betere landbouwtechnieken, het planten van bomen en natuurlijk bemesten. Dat scheelt geld omdat we dan geen kunstmatige bemesting hoeven te kopen, wat ook nog eens heel slecht blijkt te zijn voor de aarde op de langere termijn.”

Fairtrade zet zich tevens in voor gelijke kansen en rechten voor vrouwelijke boeren. Door training en educatie worden vrouwen sterker, zodat ze gelijkwaardig kunnen meebeslissen in hun gemeenschap en thuis.

Salina: “Ik voel me heel trots nu ik een eigen inkomen heb. We delen alles en bepalen samen waar we het aan uitgeven. Onze volgende investering wordt een koe. Via de Fairtrade Climate Academy hebben we namelijk een biogas installatie gekregen.” Stralend staat Salina een maaltijd te koken op het biogas kookstel. “Ik voel me nu ook echt veel gezonder.” 

Goed voornemen? Let op het Fairtrade keurmerk!

De feestdagen zijn net achter de rug en 2024 staat voor de deur. Heb je al nagedacht over je goede voornemens? Wat dacht je ervan om in 2024 meer Fairtrade producten te kopen? Fairtrade heeft als missie om de wereld eerlijker te maken, met gelijke kansen voor iedereen. Ze zetten zich al 35 jaar in om het leven van miljoenen boeren en werknemers op plantages wereldwijd te verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd ons milieu beschermen. Dit is cruciaal, want vaak worden de boeren aan het begin van de keten over het hoofd gezien. En juist zij zijn degenen die zich keihard inzetten voor ons dagelijkse kop koffie of de cacao in onze favoriete chocoladereep.

Maar wat doet Fairtrade precies? Door betere prijzen en eerlijke handelsafspraken krijgen boeren de kans om zelf de regie te nemen. Fairtrade werkt uitsluitend samen met kleinschalige boeren in coöperaties, zodat ze sterker staan bij onderhandelingen, hun boerderijen kunnen verbeteren en kunnen investeren in kwaliteit. Lokale Fairtrade teams ondersteunen boeren en werknemers op verschillende gebieden, zoals management, duurzaamheid en veilige werkomstandigheden.

Ze voeren ook diverse impactprogramma’s uit, gericht op klimaatverandering, gendergelijkheid, jongeren en het bestrijden van kinderarbeid. En nee, Fairtrade producten hoeven niet per se duurder te zijn! Tegenwoordig zijn er ook veel huismerkproducten beschikbaar. Dus, wil je gemakkelijk een positieve impact maken in het nieuwe jaar? Kies dan voor producten met het groen-blauwe Fairtrade keurmerk. Herkenbaar op meer dan 12.000 producten, zoals koffie, thee, chocolade, bananen en katoen. Doe je mee? Want samen maken we de wereld pas écht eerlijk.

Next article