Skip to main content
Home » Goede Voornemens » De natuur door hun lens: het verhaal van wildlife fotografen en broers Joren en Casper
Sponsored

Joren en Casper de Jager zijn broers én beide wildlife fotograaf. Ze gaan graag samen op pad om wilde dieren vast te leggen. Waar de broers verschillende voorkeuren kennen, is er één gemene deler: ze proberen de natuur zo mooi mogelijk in beeld te brengen.

Joren heeft altijd al interesse gehad in wilde dieren. “Als kind heb ik samen met een buurmeisje onze voortuin omgedoopt tot ‘natuurgebied’. Er leefden allerlei insecten en zelfs salamanders. Dat vond ik erg interessant.” Jaren later kocht Joren zijn eerste camera en ging hij op reis naar onder meer Afrika. “Hier ontwikkelde ik echt mijn passie voor wildlife fotografie.” Joren fotografeert inmiddels ruim tien jaar en Casper is bijna vijf jaar geleden aangehaakt.

Hoewel Joren in het begin voornamelijk op reis fotografeerde, ging hij ook wel eens op pad in Nederland. “Ik wilde ook in mijn vrije tijd fotograferen en niet alleen op vakantie”, vertelt Joren. “Daarom ging ik op zoek naar wilde dieren in Nederland.” Zodoende haakte Casper een keer aan en samen gingen ze naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Casper: “Ik had gelijk de smaak te pakken.”

Verrassende momenten én verhalen

De afgelopen jaren hebben de broers veel verschillende dieren voor hun lenzen gehad. Joren’s favoriete foto neemt hem terug in de tijd. “Het is misschien niet de mooiste foto die ik ooit gemaakt heb, maar het is wel een moment dat me het meeste bijgebleven is. Ik mocht namelijk via iemand van de dassenwerkgroep en de lokale boswachter fotograferen in de buurt van een dassenburcht. Vele uren en tientallen muggenbulten later kwamen eindelijk de dassen naar buiten. Ik stond natuurlijk op een afstandje, maar toch kwamen de jonge dassen steeds dichterbij en eentje stond bijna aan mijn schoenen te snuffelen. Dat moment zal ik nooit vergeten én het leverde een prachtige foto op.” Jorens favoriete foto kostte tijd en voorbereiding, terwijl Casper zijn favoriete foto eigenlijk per toeval schoot. “Mijn favoriete foto is van een haas in een geel bloemenveld”, vertelt Casper. “Tijdens een avondwandeling in de buurt van Goerree-Overflakkee liep ik langs een haas die weggedoken in een veld zat. Ik maakte snel een foto, maar ik dacht niet dat het een heel bijzonder beeld was. Toen ik de foto zag, viel me pas op hoe goed gelukt die eigenlijk was.”

5x: van kiekje naar foto

Wil jij in het nieuwe jaar ook meer herinneringen maken én vastleggen? Lees dan de tips van Joren en Casper!

1.  Ga gewoon op pad

“Je kunt overal natuur en wilde dieren vinden. Je hoeft echt niet per se met zonsondergang op de Veluwe te staan om wat moois te zien.”

2. Doe onderzoek naar de dieren die je wil vastleggen

“Als je een bepaald diersoort op de foto wil zetten, is het verstandig om eerst wat onderzoek te doen naar het gedrag en de leefomgeving van het dier. Hoe meer je weet, des te groter de kans is dat je een mooie foto kunt maken.”

3.  Apparatuur is je beste vriend

“Als je wilde dieren wilt fotograferen, heb je wel echt een zoomlens nodig van minimaal 200mm. Dit geeft jou de mogelijkheid om ver in te zoomen, waardoor je de dieren niet onnodig hoeft te storen. Ook is het wijs een camera te gebruiken die een groot aantal beelden per secondes kan vastleggen en dieren automatic kan volgen.

4. Fotografeer op ooghoogte

“Wanneer je betere wildlife foto’s wil maken, is het aan te raden om de dieren op ooghoogte te fotograferen. Ga dus door je knieën of ga op de grond liggen, want op die manier creëer je een betere compositie.”

5.  Blijf oefenen

“Het ligt misschien voor de hand, maar ga eropuit en onderzoek wat je leuk vindt om te fotograferen. Je leert alleen maar van foto’s die mislukken.”

Benieuwd naar het werk van Joren en Casper? Instagram: @jorendejager en @casperdejager

Net als Joren en Casper ook de mooiste foto’s of video’s vastleggen? Dit is waarom de Canon R6II de ideale camera is voor jou.

o Schiet tot 40 beelden per seconde en mis geen enkel moment
o Bezit over de perfecte combinatie van resolutie en lichtgevoeligheid dankzij de 24,2 MP full-frame CMOS-sensor
o Volg automatisch mensen, dieren en voertuigen dankzij de snelle en slimme autofocus
o Leg evenementen ononderbroken vast met een maximale tijdslimiet van maar liefst 6 uur
o Schiet haarscherpe video’s in 4K-resolutie

Klik hier en profiteer nog tot en met 31 januari 2024 van extra veel voordeel op de Canon R6II bij Kamera Express.

Bekijk hier de video over de Canon R6II

Next article