Home » Goede Voornemens » Laat je goede geldvoornemens uitkomen!
Goede Voornemens

Laat je goede geldvoornemens uitkomen!

Na de meest overdadige maand van het jaar willen we het vanaf 1 januari vaak helemaal anders gaan doen. Stoppen met roken, minder eten, meer sporten en financieel fit worden. In de top 10 van goede voornemens staan minder uitgeven, niet meer rood staan en meer sparen. Rond de jaarwisseling neemt zo’n 80 procent van de Nederlanders zich voor om beter met geld om te gaan. Maar wanneer ben je financieel gezond? 

Financieel gezond 

Volgens het Nibud ben je financieel gezond als je nu en in de toekomst je inkomsten en uitgaven in balans kunt houden. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je niet meer uitgeeft dan je hebt en dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan? Daarvoor heeft het Nibud 4 vuistregels gemaakt:  

1. Check 
2. Plan  
3. Spaar 
4. Bewaar  

Check 

Check betekent dat je regelmatig je saldo checkt. Minstens 1x per week, vaker mag natuurlijk ook!  

Plan Ni

De tweede vuistregel – Plan – wil zeggen dat je vooruit gaat kijken. Schrijf online of op papier wat er elke maand binnenkomt, wat je uitgeeft en waaraan. Je kan eerst een maandbegroting maken, maar je kan ook een heel jaar vooruit plannen. Dan zie je in 1 oogopslag waarop je actie moet ondernemen. Heb je veel abonnementen en kan je er wel een paar opzeggen? Geef je veel geld uit aan koffie en broodjes onderweg? Kortom: op welke uitgaven kun je bezuinigen?  

Spaar 

En dan ben je meteen bij de derde vuistregel Spaar. Want als je ziet waarop je kunt bezuinigen, hou je geld over en kun je sparen. Beter nog is het om elke maand automatisch geld naar je spaarrekening over te maken zodra jouw inkomen wordt gestort. Als het lukt, is 10 procent van je inkomen een mooi bedrag. Lukt dat niet, kijk dan hoe ver je komt. Het belangrijkste is dat je het meteen overmaakt en het geld op je spaarrekening laat staan. 

Bewaar 

De laatste vuistregel Bewaar wil zeggen dat je weet waar je belangrijke documenten zijn. Bijvoorbeeld je verzekeringspolissen, je belastingaangiftes en -aanslagen, beschikkingen van je toeslagen, contracten (met je energiemaatschappij bijvoorbeeld), enz. Als je weet waar je alles terug kunt vinden (online en/of in een map en/of in la en/of in een doos), heb je een geordende administratie. Mensen met een geordende administratie hebben minder vaak geldproblemen. Je leest meer over de vuistregels en het inrichten van je administratie op nibud.nl.  

Hulp 

Wees met goede voornemens niet te streng voor jezelf. Met je voornemens wil je bepaald gedrag van jezelf veranderen en dat is niet altijd makkelijk. Lukt het even niet, dan pak je het later weer op. Niet pas in 2025, maar gewoon volgende week of volgende maand! Wil je het hele jaar door hulp? Meld je dan aan voor de Jaarplanner e-mailcoaching van het Nibud. Dat is een gratis programma dat jou het hele jaar door helpt financieel gezond te worden en te blijven. Succes! 

Next article