Home » Goede Voornemens » Topfit het olympisch jaar in met tips van TeamNL Experts 
Goede Voornemens

Topfit het olympisch jaar in met tips van TeamNL Experts 

Een topprestatie begint bij jezelf, maar wat hulp is nooit verkeerd. TeamNL heeft zes verschillende expertisegebieden waarop topsporters en coaches advies en inzet krijgen. Ze lichten per expertisegebied één tip uit voor een olympisch en fit 2024!  

Tip 1 – Voorkomen is beter dan genezen  

Expertisegebied: medisch  
Wat niet stuk gaat, hoeft ook niet gerepareerd te worden. In de topsport richten we ons op minimale uitval door blessures en ziekten. Wie fysiek en mentaal gezond traint, zal minder uitvallen en beter presteren. Begin dus niet overdreven fanatiek aan je goede sportieve voornemens, maar bouw het rustig op. Zo voorkom je blessures, heb je langer sportplezier én kom je tot een beter resultaat!  

Tip 2 – Geloof niet in een magisch dieet  

Expertisegebied: voeding  
In januari worden we jaarlijks overspoeld met allerlei nieuwe diëten die ons helpen afvallen. Daarmee hopen we de extra kilo’s van de kerst er weer af te krijgen. Geloof niet in een magisch dieet! Zorg voor betere voedingsgewoontes die je lange tijd kunt volhouden, waardoor het makkelijker wordt om gezonder te eten en niet onnodig aan te komen. Zie ook tip 5!  

Tip 3 – Zorg voor balans tussen presteren en rust  

Expertisegebied: prestatiegedrag en mentale gezondheid  
Of je nu topsporter bent of een harde werker, wanneer je het optimale uit jezelf wil halen moet je zorgen voor een goede balans. Een topsporter neemt na een prestatie heel bewust (mentale) rust. Dat is ook belangrijk voor jou! Dit kan door je gedachten te verzetten of andere activiteiten te doen. Door een periode van mentale rust ben je beter voorbereid op een nieuwe prestatie.  

Tip 4 – Investeren in een optimale (sport)cultuur is een verantwoordelijkheid van iedereen  

Expertisegebied: topsportcultuur  
Hoe ga je met elkaar om wanneer je elkaar (even) niet begrijpt? Door het gesprek te voeren, investeer je in elkaar. Probeer nieuwsgierig te zijn naar de ander en vragen te stellen. Dat verhoogt het begrip over en weer. Dit draagt, bijvoorbeeld op de werkvloer, positief bij aan optimaal presteren en je welzijn. Investeer daarom in het fundament van je organisatie, vereniging of team, door elkaar regelmatig de simpele vraag te stellen: hoe kunnen we het morgen nog beter doen dan vandaag? Dat is een vraag die binnen de topsport continu wordt gesteld. Niet alleen als het gaat om prestaties, maar ook in de onderlinge omgang.   

Tip 5 – Start met krachttraining!  

Expertisegebied: strength & conditioning  
Krachtraining is niet alleen belangrijk om goed te presteren in de sport en om blessures te voorkomen, maar ook om gezond te blijven. Een toename van de hoeveelheid spiermassa zorgt voor een hogere ruststofwisseling. Hierdoor kan je makkelijker een gezond lichaamsgewicht vasthouden. Het totaal aantal calorieën dat je op een dag verbruikt ligt dan hoger, zelfs als je een dag nauwelijks beweegt. Twee keer per week 30 min krachttraining waarbij je oefeningen doet die meerdere grote spiergroepen tegelijk belasten (denk aan squats, deadlifts en push- en pull-ups) volstaat al om deze effecten te bereiken.  

Tip 6 – Beter slapen = beter presteren  

Expertisegebied: één van de thema’s binnen sport science  
Je doet het ongeveer een derde van je leven: slapen. Slaap heeft effect op alles wat je doet: je herstel, kans op fouten, je mentale gezondheid en daarmee je prestaties. Om je slaapkwaliteit te verbeteren kun je het volgende doen:  
– Zorg voor zo min mogelijk omgevingsgeluid.  
– Zorg voor (dag)licht in de ochtend en schemering drie uur voor het slapen.  
– Zorg voor een slaapkamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden.  
– Ontspan de laatste uurtjes voor het slapen  
– En heel belangrijk: houd vaste slaaptijden aan.   

Next article