Home » Goede Voornemens » Constante monitoring, minimumbedragen ‘beating the market’: misvattingen over beleggen
Sponsored

Nu steeds meer mensen beleggen, is het tijd om misvattingen voor eens en altijd achter ons te laten. Expert Marc Braun helpt drie misverstanden over beleggen de wereld uit.

Beleggen is alleen voor rijke mensen

“Je hebt niet veel geld nodig om te beginnen met beleggen. Het instapbedrag is maar net wat je zelf kunt missen. Beleggen brengt nou eenmaal risico’s met zich mee. Het kost slechts een paar minuten en klikken om een ETF-beleggingsplan op te zetten. Daarbij: beleggen draait niet alleen om winst op korte termijn. Op lange termijn komt de notie van compound interest om de hoek kijken: het effect van ‘rente op rente.’ Met andere woorden: niet alleen rente over je beginkapitaal, maar ook over rente die je al hebt ontvangen. Daardoor is er veel meer te verdienen op de lange termijn, ook met een lager startkapitaal.” 

Het is noodzakelijk om constant de markt te timen       

“Je hoeft zeker niet constant de markt te monitoren om succesvol te beleggen. Er zijn zelfs geautomatiseerde beleggingsplannen die op de achtergrond doorlopen zodat je je met andere zaken bezig kan houden. Daarbij is het wel goed om op de hoogte te blijven van nieuws over de wereld en de economie, en om te leren begrijpen hoe deze met elkaar verbonden zijn. Begin klein en diversifieer, en bouw vanuit daar je kennis verder uit.  

Het belangrijkste gedeelte van leren is niet de theorie. Het is over jezelf leren: hoe ga je om met risico’s? Hoe reageer je op een stijging of daling van tien procent? Daarom is het goed om vroeg en klein te beginnen. Zo raak je bekend en vertrouwd met je eigen reactiemechanisme.”

Je moet ‘de markt verslaan’ 

“Vaak horen we dat de markt gebruikt wordt als benchmark. Maar uiteindelijk is het doel van ‘beating the market’ niet het juiste. Vooral omdat het enorm ingewikkeld is om consequent de markt te blijven verslaan. Het S&P index vs. active (SPIVA) onderzoek laat zien dat na één jaar 60 procent van de Amerikaanse large-cap-fondsbeheerder slechter presteert dan hun benchmark. Dat percentage wordt na verloop van tijd steeds hoger. Na vijftien jaar presteert zelfs 92 procent onder de markt, als je de S&P 500 index in de Verenigde Staten als benchmark gebruikt. In plaats van ‘beating the market,’ zou beleggen juist moeten gaan over alternatieven verslaan: wat zou je doen als je niet zou beleggen? Zou het geld dan op je eigen bankrekening staan? Bij Scalable Capital – waar ik Country Manager ben – bieden we bijvoorbeeld vier procent rente over de eerste vier maanden tot 1 miljoen euro met PRIME+ Broker. Dat zijn vergelijkingen die je moet maken: vergeleken met andere opties is het rendement op de markt misschien behoorlijk goed.” 

Next article