Home » Goedemorgen » Internationale Dag van de Slaap – Wat weet jij over Slaap?
Slaap

Internationale Dag van de Slaap – Wat weet jij over Slaap?

Slaaponderzoekers zijn het erover eens; een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Hoewel we over het algemeen lang genoeg slapen, zijn we helaas geen goede slapers. 63% van de Nederlanders is niet positief over de eigen slaapkwaliteit. In veel gevallen kunnen we zelf iets doen om beter te slapen, maar uit het slaaponderzoek blijkt dat weinig mensen maatregelen nemen voor een betere nachtrust.

Waarom is slaap belangrijk?

Dat we slaap nodig hebben, staat vast. Zonder slaap kun je niet leven. Maar waarom dat zo is, daar is nog wat onduidelijkheid over. Wel weten we dat slaap belangrijk is bij het schoonhouden van je hersenen, het onthouden van belangrijke dingen en het verwerken van emoties.

Wasbeurt voor de hersenen

Als je slaapt, krijgen je hersenen als het ware een ‘wasbeurt’: hersencellen krimpen tijdelijk, waardoor het hersenvocht meer ruimte heeft om afvalproducten weg te spoelen. Op deze manier helpt slaap bij het schoonhouden van je hersenen.

Belangrijke dingen onthouden

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd. Dit komt doordat de verbindingen tussen hersencellen veranderen als je slaapt. Sommige verbindingen worden sterker zodat je dingen kunt onthouden.

Verwerken van emoties

Ken je de uitdrukking ‘Ergens een nachtje over slapen’? Slaap is ook belangrijk bij het verwerken van emoties. Slaap helpt om stress en emoties minder erg te maken. Hoewel sommige verbindingen sterker worden, worden andere verbindingen juist zwakker als je slaapt. Hierdoor voel je minder spanning. Mensen die lang slecht slapen kunnen de emoties van overdag minder goed verwerken tijdens hun slaap. Misschien is dat de reden waardoor zij meer kans hebben om een depressie, angststoornis of posttraumatische stressstoornis (PTSS) te krijgen.

Waar liggen we wakker van?

De Hersenstichting peilde welke slaap-issues ons wakker houden. Binnen no-time kwamen meer dan 700 vragen binnen. De aard van de vragen resulteren in vijf Slaap thema’sOvergang, Altijd ‘aan’ staan, Luie pubers, Hersenaandoening, Slaapmiddelen. Op Brain Awareness Week lees je hierover meer.

Doe de SlaapCheck

De Hersenstichting heeft samen met slaapwetenschappers een tool ontwikkeld om je inzicht te geven in je slaapgedrag. Op basis van je persoonlijke situatie, krijg je tips op maat. Ontdek wat jij kan doen om je nachtrust te verbeteren, doe dan de SlaapCheck.

Feiten en fabels

Wat weet jij over slaap? Doe de SlaapQuiz en test je kennis.

Over de Hersenstichting

De Hersenstichting zet zich in voor een wereld zonder hersenaandoeningen. Voorkomen, behandelen en meedoen zijn onze pijlers. Want voorkomen is beter dan genezen. Steun ons in onze missie en draag bij aan gezonde hersenen voor iedereen. Voor meer informatie, bezoek onze website. Contactpersoon Tine van Heerikhuize – Manager PR, M: 06 24887027, E-mail: [email protected] 

Next article