Mobiliteit en ouder worden, die twee lijken vaak niet goed samen te gaan. Dankzij mobiliteit oplossingen hoef je echter niet achter de geraniums te gaan zitten. Ervaringsdeskundige Pauline Van Heuven (48) vertelt.
Pauline, jij hebt een chronische ziekte. Wat betekent mobiliteit voor jou?
“Mobiliteit betekent voor mij vooral: vrijheid. Sinds tien jaar weet ik dat ik het syndroom van Usher heb. Hierdoor heb ik nog maar 3 procent zicht en een extreem gevoelig gehoor. Het eerste wat ik zei toen ik de diagnose kreeg: nu kan ik niet meer autorijden! Het voelde echt alsof ik mijn vrijheid kwijtraakte. Gaan en staan waar ik wil én onder de mensen zijn, is erg belangrijk voor me. Ik ben niet het type dat lijdzaam achter de geraniums gaat zitten.”
Wat is de invloed van mobiliteit en zelfredzaamheid op je dagelijks leven?
“Sinds zes jaar heb ik een blindengeleidehond, Irsa. Zij is mijn ‘TomTom’ en maakt dat ik veilig naar buiten kan en bijvoorbeeld niet tegen allemaal dingen aanbots. Verder gebruik ik geregeld taxi’s en openbaar vervoer. Alleen ging dat in het begin niet altijd even soepel. Zo werden Irsa en ik stelstelmatig door taxi’s geweigerd. Of dat een Uber doorreed zodra men mijn hond zag. Heel boos werd ik daarvan. Gelukkig zijn er oplossingen als Vita Mobiliteit. Zo kan ik toch nog erop uit blijven gaan.”
Hoe zien deze oplossingen eruit?
“Vita Mobiliteit is een heel gebruiksvriendelijk boekingsplatform, waarmee je een handig overzicht hebt van alle vormen van beschikbaar aanvullend vervoer. Of ik nu naar het oogziekenhuis in Rotterdam moet, naar de fysio in de buurt of naar mijn moeder in Brabant: het kan allemaal. Door Vita Mobiliteit laat ik me de weg leiden. Zo is er geen gedoe met taxichauffeurs die mijn hond weigeren.
Ook kan je gemakkelijk een OV advies aanvragen via Vita Mobiliteit, daarbij kan je aangeven dat je reisassistentie nodig hebt. Als ik met de trein reis en moet overstappen, staat er iemand voor me klaar die zorgt dat ik in de juiste trein stap. Wel zo prettig! Mijn boodschap voor mensen die zich vaak beperkt voelen qua mobiliteit? Sluit jezelf niet op in je huis en durf hulp te vragen. Je hoeft het niet alleen te doen. Kijk maar naar mij. Ik heb een deel van mijn vrijheid weer terug!”
Meer informatie
Wil je meer weten? Ga dan naar Vita Mobiliteit.