Skip to main content
Home » Gouden Jaren » In hart en nieren: Dick over zijn gezondheidsproblemen
Diabetes

In hart en nieren: Dick over zijn gezondheidsproblemen

Hartpatiënt zijn en daarnaast diabetes type 2 én nierschade hebben. Dick Troost (73) weet hoe het is om te moeten dealen met uiteenlopende gezondheidsproblemen. Toch blijft hij midden in het leven staan. 

Wanneer ontstonden de gezondheidsproblemen? 

“In 2004 en 2010 heb ik een hartinfarct gehad. Sindsdien ben ik hartpatiënt en wordt er regelmatig ter controle bloed geprikt. Ongeveer twee jaar geleden waren mijn glucosewaardes wel aan de erg hoge kant. Ik bleek diabetes type 2 te hebben. Dat was schrikken, maar ik wist dat op mijn leeftijd ouderdomssuiker nu eenmaal niet onoverkomelijk is. Door mijn medicatie en voeding aan te passen, lukte het om mijn diabetes binnen de perken te houden.” 

Wanneer werd de nierschade ontdekt? 

“Een half jaar geleden, tijdens een routine bloedonderzoek. Mijn nierwaardes bleken slecht te zijn en ik werd naar het ziekenhuis gestuurd voor een echo. Die liet een verschrompelde nier zien. Al een tijdje had ik last van pijn in mijn linkerzij, maar ik dacht dat ik een spiertje had verrekt. Geen idee dat ik door mijn hartproblemen, diabetes en al mijn medicatie ernstig nierfalen zou kunnen krijgen.” 

Wat is de impact van dit alles op uw dagelijks leven? 

“Door mijn hart en de diabetes was ik als het ware al enigszins verhard, gewend aan het
hebben van gezondheidsproblemen. Maar natuurlijk is het schrikken als je hoort dat je ook nog eens nierfalen hebt. Toch, je moet verder. Niet zeuren dus en dóór. Ik pluk de dag en probeer niet te veel stil te staan bij wat ik allemaal mankeer. Wat niet wegneemt dat ik mijn leven hebt aangepast, ik móest wel.” 

Wat heeft u gedaan om uw gezondheidsproblemen aan te pakken? 

“Ik eet heel gezond, met extra veel groenten. Ook ben ik gestopt met drinken en snoep ik niet. Verder ben ik flink geminderd met zout eten, om zo mijn nieren te ontlasten. En natuurlijk koolhydraten tellen vanwege de diabetes. Sporten en bewegen doe ik ook veel. Zo doe ik aan badminton, volleybal en gymnastiek. Dat houdt me fit en zo vergeet ik even alle andere dingen.” 

Wat wilt u mensen met diabetes type 2 meegeven? 

“Leef zo gezond mogelijk! Stop met snoepen en minder met zout en suiker. Let ook op je gewicht; afvallen helpt vaak. Zorg verder voor voldoende ontspanning en vermijd stress. Tot slot: leef in het moment en vergeet niet te genieten. Want het leven is te kort om dat niet te doen!” 

Next article