Home » Huisje, Boompje, Beestje » Een groene, biodiverse tuin: tips voor beginners
Huisje, Boompje, Beestje

Een groene, biodiverse tuin: tips voor beginners

Green World Media

Ben je de tegels in je tuin beu en zou je alles graag wat groener en natuurlijker zien? Het is nooit te laat om te beginnen met tuinieren. Presentator en tuinman Lodewijk Hoekstra geeft tips hoe jij je tuin makkelijk kunt omtoveren tot een natuurlijk maar toch leefbaar stukje paradijs. 

Wat tuinieren volgens Lodewijk leuk maakt? Het buiten zijn en het bezig zijn met je handen is rustgevend, en je kunt er volgens Lodewijk goed door aarden. “Je doet dingen met je handen en daardoor ontstaan prachtige dingen. De tuin wordt iets minder een doorsnee ‘perfect plaatje’, maar je krijgt er een ander soort perfect, natuurlijker plaatje voor terug.”  

Een fijne bezigheidstherapie dus, dat kan zorgen voor minder stress. Een drempel voor mensen is echter dat het soms relatief lang kan duren voordat er resultaat zichtbaar is. Een gebrek aan inspiratie vormt voor sommigen ook een drempel. “We hebben ook niet echt een tuiniercultuur: vaak zijn tuinen erg decoratief maar weinig natuurlijk. Die vele stenen kunnen er juist voor zorgen dat het ‘s zomers erg heet wordt in de tuin, waardoor het juist een plek wordt waar je liever niet bent.”  

Moodboard en simpele, sterke planten  

Je hoeft geen expert te zijn om je tuin iets groener te maken. Hoekstra geeft als tip om te beginnen een moodboard te maken van foto’s van tuinen die je mooi vindt. Dan kun je starten met eens tien tegels eruit te trekken en te beginnen met wat sterke planten die snel resultaat geven, zoals salvia, geranium en vlinderstruik.  

Bevalt het bezig zijn in de tuin goed, dan kun je ook gaan nadenken over een moestuintje. “Begin met bijvoorbeeld sla of tomaat. Een moestuintje moet je wel goed onderhouden, dus je moet er bovenop zitten met water geven en slakken weghalen. Maar het eindresultaat is het meer dan waard.”  

“Ieder jaar kun je dan weer een ander stuk van je tuin omgooien. Je zult direct zien dat er meer vogels, vlinders en libellen worden aangetrokken door je tuin, wat het ook een aantrekkelijke plek maakt om te zijn. Zet ook eens waterschaaltjes neer voor libellen en vogels, hang vogelhuisjes op en behoud een hoekje met onkruid.”   

Biodiversiteit  

Onkruid bestaat volgens Hoekstra namelijk helemaal niet. “Daarmee doelen we op planten die groeien waar je ze niet bedoeld hebt, maar het gaat altijd om inheemse soorten die goed zijn voor de biodiversiteit in je tuin, én ze komen vaak goed van pas als kruiden of voor thee. Onkruid als brandnetel, paardenbloem of koolzaad: daar worden insecten ontzettend blij van.”   

Alle groene tuinen bij elkaar opgeteld kunnen echt een verschil maken voor een duurzamere wereld. “Ik wil graag onderstrepen dat een tuin ook een ecologische plek kan worden waar je de natuur meer de ruimte geeft. Dat is iets wat ik als kind in een landelijke omgeving, springend over sloten, heb meegekregen. Helaas ben ik dit gaandeweg kwijtgeraakt omdat we vaak leren dat alles netjes en maakbaar moet zijn.”   

Een groene tuin hoeft zeker niet duur te zijn. Je kunt al beginnen met een snoeischaar, een schep, grond en enkele plantjes. Regenwater kun je hergebruiken met een stroompje dat het terug laat lopen naar je tuin, of je kunt het opvangen in een regenton. “En door genoeg blad te laten liggen, zorg je zonder moeite voor een gezonde bodem en een natuurlijke kringloop”, tipt Hoekstra. 

Next article