Home » Huisje, Boompje, Beestje » (G)een kat in het bakkie? Leven met een kattenallergie
Huisje, Boompje, Beestje

(G)een kat in het bakkie? Leven met een kattenallergie

Allergisch zijn voor katten, het overkomt veel mensen. Dierenarts Piet Hellemans vertelt meer over deze veel voorkomende allergie, waar ervaringsdeskundige Tulay van Hoeve (52) ook onder lijdt. Desalniettemin heeft ze zelf een kat, Fee. Maar leven met een viervoeter waar je allergisch voor bent: hoe gaat dat?    

Wat is een kattenallergie precies?  

Piet: “Er is sprake van een kattenallergie als mensen een allergische reactie vertonen op de eiwitten in de huidschilfers of in het speeksel van een kat. Overigens is niet iedereen met een kattenallergie allergisch voor álle katten. Dat hangt vooral af van de hoeveelheid huidschilfers en dat verschilt per kat.”   

Welke symptomen horen bij een kattenallergie?  

Piet: “Wie een kattenallergie heeft, ervaart meestal rode en geïrriteerde ogen en moet vaak veel niezen en snotteren. De symptomen lijken veel op die van hooikoorts. Daardoor is het soms lange tijd niet duidelijk of iemand een kattenallergie heeft of last heeft van hooikoorts.”  

Wat zijn (langdurige) gevolgen van een kattenallergie?  

Piet: “Ontstekingen aan de luchtwegen kunnen ontstaan bij veel last van de allergie.”  

Hoe kunnen mensen het beste omgaan met hun kattenallergie?  

Piet: “Mensen met een kattenallergie kunnen ruimtes in huis afsluiten voor de kat, bijvoorbeeld de slaapkamer. Verder is het verstandig goed en véél te ventileren. Is er een (grote) tuin, dan kan de kat vaak naar buiten. Is er iemand in huis zonder allergie, dan kan deze de kat regelmatig buiten borstelen. Ook bestaan er antihistaminica, medicatie die allergische reacties tegengaat of vermindert. De kat weg doen is voor veel mensen – gelukkig – geen optie.”     

Tulay, jij bent allergisch voor katten. Is dit altijd zo geweest?  

Tulay: “Tussen mijn 15e en 30e was mijn allergie heel erg. Als ik bij een kat in de buurt kwam, kreeg ik al tranende ogen, overal jeuk en moest ik veel niezen. Daarna is het heel langzaam minder geworden. Ik gebruikte in de ‘erge’ jaren wel medicatie, iets  
algemeens tegen allergieën.”   

Hoe is het nu met je allergie?  

Tulay: “Twaalf jaar geleden smeekten mijn dochters om een kat, dus toen kwam Fee. Ik raak haar niet veel aan, ze zit nooit op schoot en is heel veel in onze grote tuin. Als ik haar toch per ongeluk aanraak en daarna mijn gezicht, krijg ik jeuk en soms rode ogen. Mijn dochters knuffelen veel met Fee, dus ze komt niets tekort. Het lijkt wel alsof mijn allergie afneemt sinds we Fee hebben. Ik kan tegenwoordig wel weer op visite bij mensen die een kat hebben, maar niet te lang. Want stofzuigen helpt niet tegen de allergie.” 

Next article