Home » Kracht van Nederland » Een tulpenbol was ooit evenveel waard als een grachtenpand
Kracht van Nederland

Een tulpenbol was ooit evenveel waard als een grachtenpand

Nederland is wereldwijd bekend om z’n snijtulpen. Jaarlijks worden er zo’n 1,7 miljard tulpen geproduceerd en geëxporteerd naar haast elk land ter wereld. Belangrijkste landen zijn Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland. Van de bijna 400 Nederlandse tulpenkwekers is het merendeel actief in en afkomstig uit Noord-Holland. Er zijn meer dan 2.000 verschillende tulpensoorten in tientallen kleuren en kleurschakeringen. 

Nederlandse tulpen zijn wereldwijd bekend en geliefd. In de Gouden Eeuw bereikten de prijzen van nieuw geïntroduceerde tulpenbollen extreme hoogten en werd er volop gespeculeerd. In 1637 was een tulpenbol ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. Toen een tulpenhandelaar bleef zitten met een partij tulpenbollen stortte de markt in en ontstond er chaos. Al snel bleek dat de meeste handelaren de tulpen die ze niet in bezit hadden, hadden doorverkocht aan kopers die ze niet konden betalen. Tulpenmanie heeft de twijfelachtige eer om de eerste economische bubbel in de geschiedenis te zijn.  

Nieuwe tulpen 

Een belangrijke rol in het succes van Nederlandse tulpen is weggelegd voor veredelaars. Dat zijn bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe tulpen. Het is specialistisch werk dat zeker niet over een nacht ijs gaat. Bij het veredelen worden twee verschillende soorten met elkaar gekruist. Dit gebeurt door het stuifmeel van de ene tulp op de stamper van de andere aan te brengen. Na enkele maanden ontstaan er zaadjes en die worden geplant. Daaruit ontwikkelen zich kleine tulpenbolletjes die na zes jaar gaan bloeien. Pas dan kan er geselecteerd worden met welke verder wordt gegaan. Deze selectie vindt elk jaar opnieuw plaats zodat alleen de meest veelbelovende overblijven.

Elk jaar vallen soorten af die niet aan de noviteits- en kwaliteitseisen voldoen. Van de oorspronkelijk 100 kruisingen blijven er misschien een paar over. Wanneer een nieuwe soort uiteindelijk goedgekeurd is, volgt een proces van vermeerdering zodat uiteindelijk na 18 jaar de nieuwe tulp op de markt geïntroduceerd kan worden. Dat gaat meestal gepaard met een officiële doop. Dit jaar ging de eer onder meer naar André van Duin die op Nationale Tulpendag een dubbelbloemige, gele tulp doopte ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag, als eerbetoon aan zijn omvangrijke oeuvre. 

Verduurzaming 

Oktober en november zijn ideale maanden om tulpenbollen in de tuin te planten. Vanaf april kun je dan genieten van de bloemen. Vanaf januari begint het snijtulpenseizoen. Dat wordt jaarlijks gevierd op de Nationale Tulpendag, die plaatsvindt op de derde zaterdag van januari. Deze tulpen komen uit kassen. In augustus en september zetten kwekers de bollen in koelcellen. Na een periode van kou gaan ze naar kassen waar volop licht en warmte is. De tulpen denken dat het lente is en gaan groeien. Net voordat ze tot bloei komen, worden ze geoogst.

In de teelt is sprake van flinke verduurzaming. Tulpenbollen worden, in plaats van in potgrond, voornamelijk geteeld op water zonder gebruik van chemische middelen. Het energiegebruik bij de productie is in vergelijking met andere bloemen relatief laag. Wat dat betreft lopen Nederlandse tulpenkwekers voor op het gebied van innovatie en duurzaamheid. In toenemende mate vindt er meerlagenteelt plaats in zogenoemde tulpenflats. Ze bestaan uit drie etages en zijn voorzien van LED verlichting. Meerlagenteelt levert niet alleen een besparing in gasverbruik op, ook wordt de kasruimte meer dan 60 procent efficiënter benut.  

Nationale Tulpendag 

Op Nationale Tulpendag, zaterdag 21 januari 2023, vindt in Amsterdam de officiële aftrap van het nieuwe tulpenseizoen plaats. Nederlandse tulpenkwekers nodigen iedereen uit om in een speciaal aangelegde pluktuin gratis een bosje tulpen te plukken. Het feestelijke evenement wordt sinds 2012 georganiseerd door de Nederlandse tulpenkwekers (TPN) op de derde zaterdag van januari. Samen met familie, vrienden en vrijwilligers leggen zij de pluktuin aan. Het seizoen van Hollandse snijtulpen loopt van januari tot en met mei.  

Meer informatie

Meer info op www.tulpendag.nl

Next article