Home » Kracht van Nederland » Simpel, snel en efficiënt opladen is de toekomst van ons energienetwerk
Kracht van Nederland

Simpel, snel en efficiënt opladen is de toekomst van ons energienetwerk

In de toekomst heeft elk dak zonnepanelen, wijken ontpoppen zich tot virtuele energiecentrales en de elektrische auto is een batterij op wielen. Zo gaat Nederland er naar verwachting uitzien, volgens Arthur Bennink, oprichter van Fluctis.

De gevolgen van de klimaatverandering doen ons realiseren dat we decennialang roofbouw hebben gepleegd op onze aarde en dat het roer nu echt om moet. Nederland loopt momenteel voor op het gebied van laadpalen tegenover andere landen binnen Europa. Hoe zit dat? “De overheid en netbeheerders hebben mensen al vroeg gestimuleerd om te investeren in elektrische auto’s en laadpalen. Zakelijke leaserijders kregen bijvoorbeeld veel financiële voordelen wanneer ze voor elektrisch rijden kozen. Daarnaast zijn de afstanden in Nederland klein, wat elektrisch rijden een stuk gemakkelijker maakt”, antwoordt Bennink. 

Vehicle-to-grid 

In Nederland hebben we een betrouwbaar energienetwerk. De kans dat in Nederland de stroom uitvalt is niet zo groot. Waarom is Nederland nog niet volledig voorzien van duurzame energie? Daar zijn volgens Bennink een aantal redenen voor. “Windmolens en zonnepanelen staan in buitengebieden zoals Friesland. Alleen het energienetwerk in deze gebieden is nog niet sterk genoeg om alle stroom direct naar de Randstad te transporteren. Ook hebben we niet 24 uur per dag toegang tot zonne- en windenergie en hebben we enorme batterijen nodig om al die energie op te slaan.”  

De laadpaal en de elektrische auto bieden uitkomst. Een gemiddelde auto staat 95 procent van de tijd stil. De accu’s van het groeiende aantal elektrische auto’s kunnen gemakkelijk gebruikt worden als opslag voor zonne- en windenergie. Deze nieuwe technologie heet Vehicle-to-grid en biedt een manier om elektriciteit via een autobatterij terug te leveren aan het energienetwerk. 

Virtual Power Plant 

In plaats van grote energiecentrales zullen er in de toekomst kleine energieproducenten zijn die Nederland voorzien van duurzame energie. Dit wordt een virtual power plant genoemd. Het doel van deze virtuele energiecentrale is om als wijk zelf energie op te wekken en onafhankelijk te worden van het reguliere energienetwerk. “De overheid kan het niet alleen. Als we Nederland volledig willen voorzien van duurzame energie dan zal de Nederlander in de toekomst zelf een energieproducent moeten worden,” aldus Bennink.  

De toekomst 

Volgens Bennink is het vijf voor twaalf maar ziet hij de toekomst wel positief in. “We moeten allemaal gaan besparen. Trek de stekkers eruit, gebruik alleen LED verlichting en verbruik vooral energie als de zon schijnt en de wind waait.” 

In de toekomst zien we zonnepanelen op de daken van sporthallen en gemeentehuizen. Deze energie wordt dan geleverd aan de elektrische deelauto’s en het lokale energienetwerk in de wijk. Een energiemanagementsysteem in de slimme laadpalen bewaakt elk moment van de dag de status van de accu van de elektrische deelauto en zorgt ervoor dat deze nooit beneden de 30 procent komt. Wanneer er in de wijk veel vraag is naar energie kunnen de accu’s van de deelauto’s worden ingezet om via de slimme laadpalen energie terug te leveren aan het wijknetwerk.  

Dankzij deze nieuwe technologische ontwikkelingen zullen het installeren van zonnepanelen en laadpalen en het rijden in elektrische deelauto’s niet alleen goed zijn voor het milieu maar ook voor onze portemonnee. 

Next article