Home » Mijn Huisdier » Een fijne vakantie voor mens én dier
Huisdieren

Een fijne vakantie voor mens én dier

Op vakantie met je huisdieren kan zorgen voor veel stress. Dit hoeft niet! Let goed op je huisdier, dat kan een hoop problemen voorkomen.


avatar

Eline Teygeler

Gedragstherapeute voor dieren

“Stress bij dieren ontstaat wanneer dingen onvoorspelbaar of oncontroleerbaar zijn, wanneer een dier niet weet wat het moet doen in een situatie”, aldus Teygeler. Als gediplomeerd gedragstherapeute, aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren, ziet zij veel dieren die gestrest zijn.

“Er zijn honden en katten die beter met stress om kunnen gaan dan anderen, dat is per individu verschillend. Erfelijke aanleg speelt hierin een grote rol. Maar ook socialisatie; in welke mate is een dier gewend aan soortgenoten, andere dieren, mensen en bepaalde situaties? Hoe beter een dier gesocialiseerd is in zijn puppy of kittentijd, hoe meer het kan hebben.”

Stress signaleren

Op vakantie gaan is iets wat altijd wel enige spanning bij een dier oplevert, legt Teygeler uit. “Dat hoeft niet zozeer iets slechts te zijn. Het dier maakt iets nieuws mee en dat is bij voorbaat spannend. Dat werkt bij veel mensen ook zo.” Aan een dier kan wel gemerkt worden wanneer de spanning zich opbouwt tot negatieve stress.

“Als dieren nerveus en gestrest zijn, kun je signalen zien zoals trillen, piepen of miauwen, hijgen, onrustig bewegen en snel schrikken. Honden zoeken ook vaak steun bij hun baasje.”

De juiste keuze

Natuurlijk willen huisdiereigenaren geen stress veroorzaken bij hun dier. Wat is dan het beste om te doen tijdens de vakantieperiode? Hond of kat meenemen, thuislaten of naar een pension of bekende brengen? Om die beslissing te maken, is het volgens Teygeler het belangrijkst dat de eigenaar zijn dier goed kent.

“Daar komt de socialisatie van het dier ook weer bij kijken. Is een hond of kat gewend om meegenomen te worden naar verschillende plekken? Is het goed in contact met andere mensen en dieren? Dan is de kans groter dat het dier ook plezier beleeft aan op vakantie gaan. Ervaart het dier over het algemeen al snel stress, dan is het de vraag of meenemen op vakantie wel de juiste keuze is.”

Katten

Over het algemeen laten mensen hun kat thuis. “Er zijn absoluut katten die mee kunnen op vakantie; die gewend zijn aan het reismandje en bijvoorbeeld aan een tuigje kunnen lopen. Maar dat zijn wel uitzonderingen. Katten verblijven het liefst in hun eigen omgeving.

Een kattenoppas aan huis tijdens de vakantieperiode heeft vaak de voorkeur.” Gaat de kat toch mee op vakantie? “Dan is het belangrijk dat hij of zij de verblijfsruimte goed leert kennen. Waar ligt het eten? Waar is de kattenbak? Is er een schuilplekje? En het meenemen van eigen materialen zijn voor de kat van groot belang.

Honden

Trouwe viervoeters kunnen vaak makkelijker mee op vakantie; zij zijn gewend om met hun eigenaren mee naar buiten te gaan. “Het is wel belangrijk om nieuwe dingen te doseren en de hond genoeg rust te geven. Eigenaren onderschatten vaak de spanning die een hond ervaart, ook als hij dingen heel leuk vindt.

Sleep een hond niet overal mee naartoe. De balans tussen rust en activiteit is erg belangrijk.” Ook is het goed om houvast voor een hond te creëren. “Neem dingen van thuis mee, zoals een mand of kleed, waardoor er een bekende geur aanwezig is.”

Voorbereiding

Wanneer is besloten dat het huisdier mee op vakantie gaat, ligt de belangrijkste taak volgens Teygeler in de voorbereiding. “Is een huisdier nog niet zoveel gewend? Ga dan veel oefenen. Laat een dier wennen aan een lange autorit. Moet een hond op de camping aan een lijn liggen?

Doe dit dan al een aantal keer thuis in de tuin en geef hem een kluif als afleiding. Moet de kat straks aan een tuigje lopen? Zorg dat de kat hieraan gewend is. Hoe vaker ze iets hebben gedaan, hoe beter ze erin worden.”

Ondersteunende middelen

Een andere optie om de vakantie zo aangenaam mogelijk te maken voor een huisdier is het gebruik van ondersteunende middelen, zoals een voedingssupplement. “Het gaat hier over supplementen die stress en spanning kunnen verlagen. Zo kan een dier beter omgaan met de stressvolle situatie.”

Het is daarbij wel belangrijk om goed in te schatten hoe lang een supplement toegediend moet worden. “Bij een stabiel dier kan het bijvoorbeeld kortdurend ingezet worden; alleen voor en tijdens de autorit. Bij een gevoelig dier dat vaker stress ervaart, is eerder beginnen en gedurende de vakantie toedienen wellicht nodig.”

Advies kan uiteraard altijd gevraagd worden aan een dierenarts of dierengedragstherapeut. Is het overduidelijk dat een huisdier niet mee wil op vakantie? “Doe het dan niet. Vakantie moet tenslotte leuk zijn voor mens én dier!”  

Next article