Home » Mijn Huisdier » Huisdieren leven langer door de juiste voeding
Gezondheid

Huisdieren leven langer door de juiste voeding

Man en vrouw vrouw bekijken etiket diervoer
Man en vrouw vrouw bekijken etiket diervoer

Droge brokjes, natte voeding, rauwe voeding, vegetarisch, of misschien nog wel iets anders? De gezondheid van je huisdier wordt medebepaald door de juiste voeding. De voedingsvereisten voor huisdieren zijn anders dan bij mensen en verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid.


Zo kunnen kliekjes of voedsel dat niet bedoeld is voor huisdieren door de onevenwichtige samenstelling soms zelfs tot ziektes leiden (zoals bijvoorbeeld overgewicht, spijsverteringsproblemen, slechte leverfunctie, nieraandoeningen en botproblemen) en daarmee zelfs het leven van huisdieren verkorten.

Ieder dier heeft zijn eigen behoefte aan specifieke voeding

Als je aan huisdieren denkt, denk je vaak als eerste aan honden en katten. Maar er zijn nog meer huisdieren, zoals vogels, vissen en schildpadden. Maar ook kanaries, parkieten, papegaaien, vissen, hamsters, cavia’s en konijnen.

Al deze dieren hebben behoefte aan hun eigen specifieke voeding. Vogels en knaagdieren moeten bijvoorbeeld de juiste granen krijgen, gemengd volgens precieze formules en aangevuld met de noodzakelijke vitaminen en mineralen. Vissen en schildpadden hebben daarentegen volledige voeding nodig in de vorm van snippers of korrels.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft ook elke knaagdierensoort zijn specifieke voedingsvereisten. Een hamster heeft bijvoorbeeld veel eiwitten nodig (vlees). Voor cavia’s is vitamine C in de voeding onmisbaar, het zit daarom ofwel standaard in het caviavoer of het wordt aangeboden in de vorm van vitaminesupplementen.

Uitgebalanceerde voeding voor katten of honden kan worden bereikt via een uitgebalanceerde combinatie van onder andere vlees en dierlijke (bij)producten, granen, en groenten, aangevuld met een premix.

Hiermee wordt voorzien in hun behoefte aan eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitaminen. Bovendien zijn de voedingsvereisten van een dier afhankelijk van zijn omvang, leeftijd en activiteit. Een jachthond krijgt niet dezelfde voeding als een huishond, net zoals een puppy andere voeding krijgt dan een hond op leeftijd.

Honden hebben behoefte aan een zorgvuldig evenwicht tussen bijvoorbeeld calcium/fosfor en voldoende vitamine D voor sterke botten en gezonde tanden. Vetten en oliën zijn een belangrijke bron van energie vooral voor actieve, grote honden. Eiwit is noodzakelijk voor sterke spieren. Katten hebben bijna tweemaal zo veel eiwit nodig als honden.

Veilige en goede voeding voor onze huisdieren

Het vergt wetenschappelijke kennis en ervaring om huisdieren van de juiste voeding te voorzien. Deze kennis en ervaring is aanwezig bij producenten van huisdiervoeding die aangesloten zijn bij de brancheorganisatie.

Zij laten zich continue informeren door een Raad van Europese wetenschappers. De leden van de brancheorganisatie volgen strikte richtlijnen op het gebied van veiligheid, voedingsbehoeften en etikettering.

De Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) is de Nederlandse brancheorganisatie (www.nvg-diervoeding.nl). De bij deze brancheorganisatie aangesloten leden ontwikkelen, produceren en leveren veilige en goede huisdiervoeding.

Is zelfbereide voeding een goed alternatief voor kant-en-klare diervoeding?

Tenzij je een maaltijdplan hebt opgesteld met een voedingsdeskundige (iemand die op de universiteit een studie op het gebied van diervoeding gedaan heeft), bestaat er een groot risico dat je huisdier niet de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt.

Er is gebleken dat in 95% van alle gevallen bij het volgen van recepten van websites/boeken over diervoeding, of zelfs diergeneeskundige studieboeken, minstens één essentiële voedingsstof ontbreekt. Hoewel het niet onmogelijk is om uitgebalanceerde, zelfbereide voeding te geven, laten deze cijfers zien dat het ingewikkeld is.

Af en toe een zelfbereide maaltijd geven kan geen kwaad en is leuk voor zowel hond en kat, als eigenaar. Echter, abrupte voedingsovergangen kunnen wel tijdelijk problemen met de ontlasting (zoals diarree) veroorzaken.

Let wel op dat je je huisdier niet iets geeft dat giftig voor hem is, voorbeelden hiervan zijn uien, knoflook, rozijnen, druiven, chocola, avocado’s en bepaalde noten.

Voeding samengesteld door experts

Kant en klare huisdiervoeding van een bij de brancheorganisatie aangesloten fabrikant, biedt een uitgebalanceerde en volledige maaltijd. Op de verpakking van deze producten staat ‘volledig’. ‘Volledig’ is een juridische term en volgens de wet moet zo’n product alle voedingsstoffen bevatten, in de juiste hoeveelheden en verhoudingen, die een huisdier nodig heeft.

Het uitbalanceren van de juiste hoeveelheden eiwitten, vetten en koolhydraten in combinatie met de noodzakelijke vitamines en mineralen is een complex proces, maar het is de dagelijkse verantwoordelijkheid van diervoedingsfabrikanten. Het voeren van deze complete diervoeding aan je huisdier is dus net zoiets als je eigen maaltijden evenwichtig laten samenstellen door een voedingsdeskundige.

Is een vegetarisch dieet veilig voor honden en katten?

Een kat is een echte carnivoor, met zeer specifieke eisen op voedingsgebied. Voor je je kat vegetarische voeding wil geven, zou het goed zijn om advies in te winnen bij een veterinaire voedingsdeskundige.

Honden zijn omnivoren die zich voldoende kunnen aanpassen aan een uitgebalanceerd vegetarisch dieet. Er zijn meerdere soorten ‘volledig’ vegetarische hondenvoeding op de markt en voor de meeste eigenaren is dit de meest veilige keuze wanneer ze vegetarisch willen voeren.

Voor zowel honden als katten geldt dat het verstandig is de opties te bespreken met een veterinaire voedingsdeskundige en daarbij te kijken naar de individuele behoeften van het huisdier.

Etiket gelezen?

Heb je weleens het etiket bekeken van huisdiervoeding? Misschien ben je dan de term ‘vlees en dierlijke bijproducten’ tegengekomen.

Maar wat zijn dierlijke bijproducten en waarom zit dit in diervoeding? ‘Vlees en dierlijke bijproducten’ is een verzamelnaam en verwijst naar vlees en andere dierlijke materialen zoals bijvoorbeeld hart, long, nier, pens, lever of karkas. Dit zijn de delen van een dier die geslacht zijn voor humane consumptie maar die niet, of slechts in zeer beperkte mate, gegeten worden door mensen.

Dit zijn echter delen die prima kunnen worden gegeten door (huis)dieren. Sterker nog, zij bevatten veel essentiële voedingsstoffen! In de natuur wordt van prooidieren tenslotte ook niet slechts het hammetje gegeten. Er zijn ook delen van het slachtdier die niet door mensen of dieren gegeten worden en die dus niet in voeding terecht komen.

Dit alles is vastgelegd in wetgeving waarop streng wordt toegezien. Meer informatie over etiketten op huisdiervoeding is terug te vinden op: www.nvg-diervoeding.nl

Meer weten?

De Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) vindt het belangrijk dat er feitelijk juiste informatie beschikbaar is over de productiewijze van diervoeding voor de Nederlandse markt. NVG staat voor een verantwoorde sector, die voldoet aan zeer hoge hygiëne, veiligheids- en kwaliteitsnormen.

Leden van NVG produceren hoogwaardige huisdiervoeding die een zeer belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid en het welzijn van onze huisdieren. Weten welke bedrijven er lid zijn van de brancheorganisatie, of meer informatie over huisdiervoeding? Kijk op www.nvg-diervoeding.nl

Tips om op te letten als je huisdiervoeding koopt:

1. Bevat het etiket een ingrediëntenlijst in de Nederlandse taal? (wettelijk verplicht!)

2. Is het volledige, of aanvullende diervoeding?

3. Lees het etiket en volg het voedingsadvies (overvoer uw huisdier niet!)

4. Bevat het etiket contactgegevens waarbij je (gratis) terecht kan met vragen over deze voeding? (wettelijk verplicht!)

5. Is de fabrikant aangesloten bij de brancheorganisatie?

Next article