Home » Samen Oud » Laatste wens gaat in vervulling door Stichting Ambulance Wens Nederland
Laatste wens

Laatste wens gaat in vervulling door Stichting Ambulance Wens Nederland

Stichting Ambulance Wens Nederland
Stichting Ambulance Wens Nederland
Kees Veldboer: "Het is dankbaar werk, we zien de mensen genieten, blij zijn. Voor ons is het een ‘kleine’ moeite en voor hen betekent het enorm veel.”

De wensen van terminale patiënten vervullen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer, dát is het doel van Stichting Ambulance Wens Nederland. Oprichter en directeur Kees Veldboer vertelt wat hem en de 270 medisch geschoolde vrijwilligers drijft om dit werk te doen.


Veldboer werkte al twintig jaar als ambulancechauffeur toen hij in 2006 een patiënt van en naar het ziekenhuis vervoerde. “Er was wat vertraging, dus we belandden aan de waterkant. We raakten aan de praat en de patiënt vertelde dat hij vroeger zeeman was geweest en zo graag nog eens wilde varen. Ik zag die man daar aan de waterkant helemaal opleven en wilde zijn wens graag vervullen.

Ik merkte hoe simpel het eigenlijk was om iemand blij te maken

Kees Veldboer (oprichter en directeurStichting Ambulance Wens Nederland)

Dus ik pleegde wat telefoontjes en binnen anderhalf uur was het rond. Korte tijd later voer de patiënt op zijn brancard in een rondvaartboot rond door de Rotterdamse havens. Toen merkte ik hoe simpel het eigenlijk was om iemand blij te maken en die ervaring was feitelijk het begin van wat we nu doen. Ik stapte naar mijn werkgever en vroeg of ik een oude ambulance kon kopen. Nou, dat kon niet. Maar ik mocht er wel één lenen en gebruiken wanneer het maar nodig was.”

Afscheid nemen van je huis

Op 1 april 2007 was de Stichting Ambulance Wens Nederland een feit. Veldboer en de vrijwilligers vervullen dagelijks laatste wensen van terminale patiënten. “Daar zijn voor de patiënt nooit kosten aan verbonden, hoe groot of klein de wens ook is”, benadrukt hij. De ambulances waarin de patiënten vervoerd worden, zijn daar speciaal voor aangepast. Veldboer herinnert zich de eerste wens nog die binnenkwam; “Een 37-jarige mevrouw die heel graag nog een keer naar de Keukenhof wilde.”

Ook veel mensen willen graag nog een keer naar zee.

En ja, er zijn veelvoorkomende wensen. “Heel veel wensen gaan over afscheid nemen van hun huis. Denk je in dat terminale patiënten vaak in een ziekenhuis of hospice verblijven en vaak onverwacht daar terecht zijn gekomen. Dan willen ze nog één keer hun huis, hun spullen zien.” Ook veel mensen willen graag nog een keer naar zee. En verder komt er echt van alles langs; bij een bruiloft zijn, hun kleinkind zien. De meest bizarre wens was van een mevrouw die de avond niet zou halen. Ze verbleef in een hospice en wilde naar de bank om geld op te nemen. Dat gaf ze ter plekke in grote tassen aan haar twee broers die we daarna niet meer terug hebben gezien.”

Geschoolde vrijwilligers

De Stichting vervult gemiddeld 2000 wensen per jaar en gebrek aan vrijwilligers heeft de Stichting niet. “De chauffeurs zijn vrijwilligers vanuit de brandweer, politie en ambulance. De verpleegkundigen komen allemaal uit de zorg en zijn geschoold voor dit werk. Het is dankbaar werk, we zien de mensen genieten, blij zijn. Voor ons is het een ‘kleine’ moeite en voor hen betekent het enorm veel.”

Er zijn nooit kosten aan verbonden, hoe groot de wens ook is

Veldboer krijgt regelmatig de vraag of hun werk niet ‘zwaar’ is, dagelijks in de weer met terminale patiënten. “Nee, het is niet zwaar, we zijn het allemaal gewend. We weten dat we de mensen niet beter kunnen maken, maar dat we wel hun wens kunnen uitvoeren.”

Praten over de dood

Veldboer zegt dat ze weinig merken van angst voor de dood bij hun patiënten. “Soms is er angst in hun ogen, maar veel vaker een soort berusting. Veel mensen zijn ook gewoon blij dat er een einde aan hun lijden komt.” Praten over de dood is geen taboe meer volgens hem. “Er wordt steeds meer en gemakkelijker over gesproken. We merken dat mensen het waarderen als we erover praten.”

Veldboer werd in 2016 door de BBC uitgeroepen tot de ‘meest inspirerende mens op aarde’. “Ik werd gekozen uit drie genomineerden en het was overweldigend. Een interview met mij ging de hele wereld over en ik kreeg enorm veel reacties.” Stichting Ambulance Wens Nederland vervult wensen gratis in héél Nederland en inmiddels is het initiatief ook uitgerold in veel verschillende landen.

Meer weten? Kijk op www.ambulancewens.nl om meer te weten overStichting Ambulance Wens Nederland.

Next article