Home » Voeding en Dranken » Eet je blij en gezond
darmproblemen

Eet je blij en gezond

Ruim 3,7 miljoen mensen hebben maag-, darm- en leverproblemen. “Het zijn vooral welvaartsziekten”, stelt huisarts Tamara de Weijer. “Op die aandoeningen kunnen wij zelf heel veel invloed uitoefenen.”

Hoe komt het dat er zoveel mensen zijn met MDL-problemen?

“Dat komt door de manier waarop wij leven en eten. MDL-problemen ontstaan vaak door verkeerde voeding, te veel stress, te veel alcohol en te weinig beweging. Nu wordt het ons ook wel heel makkelijk gemaakt. Meer dan 70 procent van alle voedingsmiddelen in de supermarkt is meer vulling dan voeding en niet bepaald goed voor ons maag-darmkanaal. Daarnaast weten we te weinig over gezonde en ongezonde voeding en wat het met ons lichaam doet. Een derde punt is dat we het liefst niet praten over MDL-problemen. Wat er in het kleine kamertje gebeurt, is nog een groot taboe.”

Waarom praten we daar niet over?

“In onze westerse wereld vinden we dat niet correct. Best vreemd eigenlijk omdat MDL-problemen heel veel voorkomen. Toch praten we zelfs in gezinsverband niet over poepen of winderigheid. Dat taboe moet wat mij betreft direct de wereld uit want we praten er ook niet over met onze huisarts of een diëtist. Terwijl juist die prima adviezen kunnen geven. Communicatie met je partner, gezin, vrienden en met je huisarts is de eerste stap naar een betere gezondheid.”

Wat zijn de meest voorkomende MDL-problemen in Nederland?

 “Zo’n 10 tot 20 procent van de Nederlanders heeft last van gevoelige darmen. Ongeveer 10 procent voldoet aan de criteria van het prikkelbare darmsyndroom. Ruim drie miljoen mensen slikken maagbeschermers of maagzuurremmers en 1,2 miljoen mensen gebruiken laxeermiddelen. Daarnaast hebben tachtigduizend mensen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Als laatst heeft naar schatting een op de vijf mensen een niet-alcoholische leververvetting. Het gaat om enorme aantallen.”

Kun je zelf iets doen om daar minder last van te hebben?

“Meer bewegen en anders eten. Leefstijl is plan A, medicatie plan B. Pak eerst je voeding aan en pas als dat niet helpt, kun je nadenken over medicatie. Eet groente op meerdere momenten van de dag, bijvoorbeeld bij je ontbijt, je lunch, als tussendoortje en bij je avondeten. Neem voldoende fruit. Eet het liefst dagelijks noten, zaden en pitten en gebruik olijfolie. Kies eens voor vette vis en eet minder vlees maar wel van goede kwaliteit. Drink voldoende water. Wees je eigen onderzoeker en probeer uit te vinden wat voor jou het beste werkt. Hou bijvoorbeeld een klachtendagboekje bij zodat je na verloop van tijd weet waar jij je het beste bij voelt en wat je lekker vindt.”

Heeft dat ook nog effect voor je mentale gezondheid?

“Er wordt veel onderzoek gedaan naar de verbinding tussen je buik en je brein. Negentig procent van serotonine, het geluksstofje, bevindt zich in je darmen. Voor zover wij nu kunnen vaststellen, is het zo dat je je letterlijk blijer kunt eten.”

Tips

1) Koop zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel
2) Eet tenminste 250 gram groenten per dag
3) Beweeg meer
4) Stop met roken
5) Ontspan regelmatig
6) Slaap voldoende
7) Verminder je alcoholgebruik

Next article