Home » Voeding en Dranken » Wijnboer Ilja Gort: eerst de wijn dan het gerecht
Wijncursus

Wijnboer Ilja Gort: eerst de wijn dan het gerecht

Foto: Caroline d'Hollosy

De wijnwereld kent zijn gebruiken en etiquette. Regels over wanneer je welke wijn hoort te drinken zijn volgens wijnboer en schrijver Ilja Gort passé. Je moet gewoon drinken wat je lekker vindt.  

Hoe weet je van tevoren wat lekker is? 

“Ik zeg altijd ‘Baas in eigen glas’. Dat wil zeggen dat je zelf moet uitvinden wat je lekker vindt. Je hoeft van niemand aan te nemen dat iets niet kan of dat iets per se moet omdat het nu eenmaal zo hoort. Wel zijn er gerechten die bij uitstek passen bij bepaalde wijnen. Maar zelfs dan is het heel persoonlijk. Wat ik bij iets vind passen, vindt een ander misschien helemaal niet zo’n geslaagde combinatie.” 

Van welke druiven worden de meest bekende rode wijnen gemaakt? 

“De bekendste zijn de Cabernet Sauvignon en de Merlot. Vroeger werd gezegd dat je rode wijnen drinkt bij rood vlees of wild. Zelf eet ik geen vlees maar rode wijn bij een mooi vegetarisch gerecht is ook heerlijk. Rode wijn past daarnaast ook prima bij een kaasplank.” 

Welke druiven worden gebruikt voor de meest bekende witte wijnen?

“Dan moet je denken aan Sauvignon Blanc en Chardonnay. De Chardonnay is een van de meest bekende druivensoorten in de wereld. Er is een zoete en een droge variant van. De geijkte stelling is dat witte wijn alleen past bij witte vis. Natuurlijk is dat een mooie combinatie maar een mooie volle witte wijn smaakt ook prima bij vleesvervangers of bij kaas. Er zijn heel veel verschillende witte wijnen met soms heel specifieke smaken. Mijn advies: gewoon een paar combinaties uitproberen. Leuk én lekker!” 

Zijn er druivensoorten die specifiek voor rosé worden geteeld? 

“De meeste rosé wijnen uit Zuid-Frankrijk en de Provence worden gemaakt van de grenache. Dat zijn vaak wat duurdere wijnen. Ik zei net dat je zelf moet bepalen wat waar lekker bij is, maar je kunt van mij aannemen dat een grenache wijn heerlijk is bij een lichte maaltijd zoals een salade. Dat kan een vegetarische salade zijn of een met zeevruchten, garnalen, zalm of avocado. Echt een fantastisch combinatie.” 

Is goede wijn ook duur? 

“In een supermarkt kun je er nog wel van uitgaan dat de wijnen die wat duurder zijn ook beter zijn. In een restaurant is dat zeker niet het geval. Er zijn restaurateurs die een wijn inkopen voor 5 euro en op de kaart zetten voor 40 euro. Gelukkig komt het ook voor dat iemand een wijn van 6 euro voor 12 euro aanbiedt. Ik heb regelmatig meegemaakt dat ik daar heel prettig door werd verrast. Je moet je eigenlijk nooit door de prijs laten leiden.” 

Wat is volgens jou de beste manier om nieuwe wijnen te leren kennen? 

“Ik kan het iedereen aanraden om een wijnproeverij te doen. Het is de meest laagdrempelige manier om verschillende wijnen te proberen en je hoeft echt niet na afloop iets te kopen. Of bel, als je op vakantie bent in Frankrijk, Spanje of Italië, eens aan bij een wijnboer en vraag of je hun wijn kunt proeven. Meestal kan dat. Soms vragen ze een kleine bijdrage maar het komt ook voor dat je hartelijk wordt ontvangen en niets hoeft te betalen. Is het lekker, dan gooi je een doosje achterin om mee naar huis te nemen. Genoeg om op te proosten deze zomer.” 

Next article