Home » Wonen » Duurzaam huis bespaart geld én energie
Duurzaam

Duurzaam huis bespaart geld én energie

Klimaatverandering en zorgen over het milieu gaan iedereen aan. Volgens Mariken Stolk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kunnen mensen een positieve bijdrage leveren door hun eigen woning te verduurzamen.

Mariken Stolk

Mariken Stolk

Senior Communicatiemanager bij Milieu Centraal

Waarom is het belangrijk om huis en tuin te verduurzamen?

“De klimaatverandering heeft grote impact op onze aarde en ons leven. Ons energiegebruik speelt hierin een grote rol. Een belangrijke manier om klimaatverandering tegen te gaan, is je CO2-uitstoot zo klein mogelijk maken.

Bovendien maak je door een duurzame levensstijl je voetafdruk op deze aarde kleiner. Denk dan bijvoorbeeld aan tweedehands spullen kopen, recyclen en je huis verduurzamen.

Aardgasvrij is pas de laatste stap, het begint bij het heel goed isoleren van je huis

Er zijn vooroordelen en twijfels over nut en noodzaak van sommige duurzaamheidsmaatregelen. Zijn deze terecht?

“Er is veel discussie over nut en noodzaak van aardgasvrij wonen. Mensen denken: het wordt opgelegd door de overheid, maar het gaat mij veel geld kosten. Belangrijk om je te realiseren is dat het niet zozeer gaat om het aardgasvrij maken van je woning, maar om je woning energiezuiniger te maken.

Aardgasvrij is in dat proces pas de laatste stap. Het begint met het heel goed isoleren van je huis. Zo verminder je je aardgasverbruik en dat is gunstig. Daar krijg je ook nooit spijt van: het is goed voor het klimaat en beter voor je portemonnee. Je huis gaat er ook op vooruit in comfort en je hebt minder tocht en vochtproblemen.

Een ander vooroordeel is dat een warmtepomp niet goed zou werken. Vaak is het dan zo dat het huis voor zo’n pomp nog niet optimaal is geïsoleerd. Een warmtepomp verwarmt op lagere temperaturen.

Wanneer je huis niet goed geïsoleerd is, doet de pomp ook niet optimaal zijn werk. De meeste huizen van nu zijn nog lang niet klaar voor een warmtepomp.”

Verduurzaming van je huis is ook gunstig voor je gezondheid en je portemonnee. Hoe zit dat?

“Besparen op gas door te isoleren heeft grote impact op je energierekening. Ook door gebruik van alternatieve energiebronnen, zoals zonnepanelen, daalt de rekening. Goede isolatie is bovendien goed tegen vocht en tocht en dat is beter voor je gezondheid. Je moet dat echter wel goed aanpakken. Isoleren van de vloer is goed om huisstofmijt (slecht voor mensen met een allergie of astma) buiten de deur te houden.

Ontbreekt vloerisolatie in een isolatieplan, dan zorgt dat voor een concentratie van allergenen (huismijten) in vloerbedekking. Isoleer je je huis heel erg goed, sla dan niks over. Vergeet je de muren, dan ontstaan daar koudebruggen. Daar kan vocht neerslaan, waardoor er schimmel ontstaat. Zorg daarnaast wel voor goede ventilatie, om neerslaan van vocht en schimmel te voorkomen.” 

Wat kun je doen om te verduurzamen in en rond het huis?

“Isoleren van het dak, de vloer, de ramen en de gevels zijn het belangrijkst. Verder kun je met zonnepanelen zelf elektriciteit opwekken en een eigen zonneboiler verwarmt het water in huis. Ook met spullen kun je duurzamer omgaan. Koop bijvoorbeeld wat vaker tweedehands of repareer kapotte spullen. Het is ook belangrijk om je tuin zoveel mogelijk te vergroenen.

Ook met spullen kun je duurzamer omgaan, koop wat vaker tweedehands

Gebruik bij de aanleg van je tuin minder steen en meer bomen en planten. Mensen denken vaak dat een tuin met tegels minder onderhoud vergt. Maar die stenen worden vies, moet je schoonmaken en ook daar groeit onkruid tussen. Bodembedekkers zijn net zo effectief tegen onkruid.”

Heb je nog tips voor een duurzaam huis?

“Je hoeft niet altijd grote investeringen te doen, ook met ander gedrag of kleine aankopen kun je energie besparen. Door bijvoorbeeld deuren van kamers gesloten te houden en alleen de ruimtes te verwarmen waar je bent. En zet de thermostaat ’s avonds en ’s nachts lager. Het is een misverstand om te denken dat het opwarmen van je huis ’s morgens meer energie kost dan een constante temperatuur van 20 graden.

Verder kun je met apparatuur en verlichting ook veel doen: wassen op 30 graden, de vaatwasser op het ecoprogramma zetten en gloeilampen vervangen door ledlampen. En door korter te douchen bespaar je water én energie.”

INFOGRAPHIC: Zo kun je besparen met je woning

Meer tips vind je op www.verbeterjehuis.nl.

Next article