Home » Wonen » Koken: eenvoud, gemak en klassieke combi’s
Keuken

Koken: eenvoud, gemak en klassieke combi’s

TV-kok Danny Jansen houdt van simpele gerechten en een efficiënt ingerichte keuken.

Danny Jansen

Danny Jansen

TV-kok

Waar komt jou liefde voor koken vandaan?

“Eerst wilde ik archeoloog worden, maar ik kon niet zo goed leren. Dus werd het koken, want ook dat was al vroeg een passie van me. Ik combineer nu geschiedenis en koken door antieke kookboeken te verzamelen. Het leuke van koken is dat je mensen kunt verwennen, dat je hen een leuke avond kunt bezorgen. Eten verbroedert, in alle culturen.”

Wat inspireert je bij het maken van recepten?

“Ik houd van simpele recepten. Er zijn smaakcombinaties die het altijd goed doen. Dat inspireert me. Bijvoorbeeld hete kip met sambal, suiker, gember en djoeroek poeroet (limoenblaadjes). Ook klassiek zijn de combi’s oude kaas-appelstroop en honing-mosterd. Ik ben niet zo van de ingewikkelde gerechten. Behalve als het gaat om patisserie, daarbij moet je heel precies werken.”

Belangrijk is dat je een keuken efficiënt en logisch inricht

Wat doe je om koken zo makkelijk mogelijk te maken?

“Het belangrijkste is dat je je keuken efficiënt en logisch inricht. Dat betekent de belangrijkste dingen binnen een straal van anderhalve meter staan. Dus de spoelbak, het fornuis en je werkvlak. Verder zijn er spullen die koken makkelijk en snel maken. Mijn favorieten zijn de kokendwaterkraan en de vacumeermachine, waarmee je voedsel langer vers kunt bewaren. Veel mensen kijken naar mooi design in de keuken, ik kijk vooral naar goede materialen en bereikbaarheid.”

Heb je favoriete gerechten?

“Ik wok graag. Je kunt er snelle gerechten mee maken en het is een makkelijke manier om je koelkast leeg te maken, alles kan erin. Omdat wokken snel gaat, blancheer ik groenten als broccoli eerst even, omdat ze anders zo hard blijven. Door ze een minuutje in kokend water te doen, gaar je het even voor. Verder houd ik erg van stampotten.”

Lees het recept van Danny: vegi-wok met krokante tempeh, broccoli en courgette met pindapesto.

Next article