Home » Zomers Leven » Eropuit? Maak eens een mooie OV-rit
Bestemmingen

Eropuit? Maak eens een mooie OV-rit

Soms gaat het niet om de bestemming, maar om de reis. Dat weten wij als reizigersvereniging als geen ander. Want het openbaar vervoer brengt je soms op prachtige plekken die je anders niet snel zou ontdekken. Wij zetten onze favoriete (rond)ritten met het openbaar vervoer speciaal voor Summer Vibes op een rij.

Tips

Tip: lange OV-ritten kunnen aardig prijzig uitvallen. Het kan daarom voordeliger zijn om een regionaal dagkaartje aan te schaffen. Er zijn veel verschillende dagkaarten te koop, een compleet overzicht vind je op www.rover.nl/dagkaarten.

Houd je van wandelen? Kijk dan ook eens op www.rover.nl/wandelroutes. Hier kun je gratsi wandelroutes downloaden, allemaal bereikbaar met het openbaar vervoer.

Mooie vergezichten

Een groot voordeel van het openbaar vervoer is dat je niet zelf hoeft te rijden. Je kunt dan al je aandacht vestigen op de landschappen die voorbij trekken. Ritten met mooie vergezichten zijn dan ook onze favorieten. We zetten een aantal tips op een rij.

De Limburgse heuvels

De Limburgse heuvels zijn altijd een feestje om doorheen te rijden. De Arriva-trein van Maastricht naar Kerkrade rijdt zonder twijfel door het meest buitenlands aandoende gebied in Nederland. Bovendien voert deze treinreis langs de drie beste stations van Nederland – volgens een onderzoek in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers. Het gaat dan om stations Klimmen-Ransdaal, Schin-op-Geul en Valkenburg. Stap vooral in Valkenburg, in 2016 door Rover uitgeroepen tot het meest gastvrije kleine station, even uit. Dit toeristische stadje kent talloze attracties zoals groeven, een kasteelruïne en een kabelbaan. Of volg de NS-wandeling naar Maastricht. Zuid-Limburg is sowieso een prachtig gebied om te wandelen.

Moe? Rijd dan vooral een stukje met één van de mooie busroutes. Bijvoorbeeld lijn 57 tussen Maastricht en Gulpen of lijn 55 van Gulpen naar Heerlen, deze lijnen rijden mooi door de Limburgse heuvels. De steden Heerlen en Maastricht zijn natuurlijk ook een bezoek meer dan waard; maar sommige fijnproevers nemen vanaf Maastricht het boemeltje naar Eijsden, om daar op een terrasje aan de Maas te genieten van een drankje en van het zicht op de overkant: België.

Met een Euregio-ticket reist een gezin met 3  kinderen in het weekend de hele dag door de Nederlandse regio tot Echt, de Duitse regio Aken en Belgische regio Luik en Hasselt. Dit kost 20 Euro. Doordeweeks is dit ticket geldig voor één persoon en zaterdag en zondag max 5 personen. Geldig in de trein en bij de ASEAG aken, de TEC in Walonie, de Lijn rond Hasselt en Maastricht en Arriva zuid Limburg.  

Door Twente

Twente heeft een glooiend landschap. Een goede bestemming om een fijne dag uit te zijn met tal van bezienswaardigheden onderweg zoals bij deze rondreis: begin op station Oldenzaal met lijn 62. Reis via Enschede (Winkelstad en Musea Roombeek) en Haaksbergen (Museumspoorlijn Bad Boekelo en museum) naar Borculo (historisch stadje). Reis vanuit Borculo met lijn 95 via Diepenheim (mooie wandeling langs kastelen) en Rijssen naar station Almelo. Reis hier met lijn 64 terug naar Oldenzaal. Onderweg doet deze bus nog Tubbergen aan een het schilderachtige plaatsje Ootmarsum met openluchtmuseum.

Vanuit Zutphen

Zutphen is een goede startplaats voor twee treinreizen door het coulisselandschap van Gelderland en Overijssel. De tocht naar Oldenzaal duurt een klein uur en biedt, naast vergezichten, een blik op de plaatsen Lochem, Goor, Delden en Hengelo. De tweede mogelijkheid is de trein van Zutphen naar Winterswijk; de reis van ruim een half uur voert langs Vorden, Ruurlo en Lichtenvoorde-Groenlo. Vanaf Winterswijk kun je in een uur naar Arnhem, waarbij je Aalten, Varsseveld, Terborg, Gaanderen, Doetinchem, Wehl, Didam, Zevenaar, Duiven en Westervoort aandoet. Geniet van de landelijke aanblik, waarbij telkens weer torens opdoemen van de idyllische dorpen in de Graafschap. Onderweg zijn meerdere musea te bezoeken, zoals in Ruurlo en Delden.

Liever per bus? Vanuit Deventer kun je met lijn 81 naar Zutphen en terug. De bus vertrekt twee keer per uur op werkdagen. Op zaterdag en zondag en in de schoolvakanties een keer per uur. De bus heeft een halte bij Museum More. Een landelijk bekend museum met regelmatig nieuwe tentoonstellingen. Het museum is gespecialiseerd in Nederlandse modern-realistische kunst.

Dwars door Overijssel

Reis vanaf station Zwolle met bus 71 naar de kop van Overijssel en het waterloopmuseum. Het is een lange busreis, dwars door de polder. Voor de liefhebber van vergezichten zonder horizonvervuiling is dat een cadeautje. Het einddoel, het Waterloopbos, is voor techneuten een schakel in hun algemene ontwikkeling. Met onder andere de haven van Bangkok op schaal waar Thaise ingenieurs niet alleen testten hoe de capaciteit van de haven vergroot kon worden, maar ook leerden schaatsen. Alles onderweg is strak en recht, je moet ervan houden!

Utrechtse heuvelrug

Er is een prachtige buslijn op de Utrechtse heuvelrug met veel bezienswaardigheden onderweg: Keolis lijn 50 van Utrecht via Doorn (Huize Doorn), Amerongen (Kasteel) en Rhenen (Ouwehands Dierenpark), Grebbeberg, Cunerakerk) naar Wageningen (Botanische tuinen op landgoed de Wageningse Berg).

Rondje Veluwe

De Veluwe is altijd een bezoek waard. Mooi is de buslijn 108 van Hermes RRReis. Deze rijdt van station Ede-Wageningen via Otterlo/Hoenderloo (witte fietsen en Kröller-Müllermuseum oa Van Gogh in het Nationale Park De Hoge Veluwe) naar station Apeldoorn.

Of kies voor een busroute met kilometerslange stukken zonder bushalte, omdat er niemand woont. Begin de reis in het Veluws plaatsje Ermelo. Neem hier buurtbus 501 naar Garderen. Hier zijn het hele jaar door zandsculpturen te bekijken. Reis verder met bus 104 of 107 naar knooppunt Wittenberg. Daar vertrekt lijn 102 naar Apeldoorn. In Apeldoorn kun je uitgebreid winkelen of breng een bezoekje aan de Apenheul of Paleis het Loo. Reis daarna met lijn 43 via Eerbeek en de Veluwezoom naar eindpunt Arnhem met zijn grote binnenstad, dierentuin en openluchtmuseum.

Je zou ook vanuit Arnhem Breng lijn 43 kunnen nemen richting Apeldoorn. En wat je dan kunt doen is onderweg even uitstappen in het dorp de Steeg bij de halte Brandenpark en dan oven terug lopen richting het gemeente huis van de gemeente Rheden. Hier aan de IJsel in een parkje op een bankje zitten voormalig schrijver Simon Carmiggelt met zijn vrouw. Het zijn standbeelden, dat wel, maar het is een aandoenlijk gezicht en je kunt er gewoon bij gaan zitten. Daarna pak je lijn  43 weer richting Apeldoorn en dan heb je een hele mooie bustocht via Dieren en Loenen op de Veluwe, Eerbeek en Beekbergen.

Langs de Lek

In vijf tot zes kwartier voert een fraaie busrit in drie etappes langs de Lekdijk van Vianen naar Kinderdijk. Bus 90 heeft zijn beginpunt bij station Utrecht Centraal en rijdt via busstation Vianen Lekbrug naar Groot-Ammers. Stap bij bushalte Schoonhovenseveer over op bus 74 naar het Jan van Nassauplein in Nieuw-Lekkerland. Vandaar voltooit bus 489 de reis naar de Molenkade in Kinderdijk, met de wereldberoemde molengangen. Deze route voert langs een tiental mooie rivierdorpen en biedt uitzicht op alles wat een rivier te bieden heeft: natuurschoon, scheepvaart, industrie, boerenbedrijven enzovoort. Vanaf de Molenkade is er een veerpont naar Krimpen a/d Lek en Ridderkerk.

Futureland

Futureland is het informatiecentrum over de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2. Hier zie je de grootste containerschepen en modernste containerterminals met eigen ogen. Reis hierheen met de metro naar Hoek van Holland Haven. Daar kun je vlakbij (Berghaven) overstappen op de boot (zie www.hoeksveer.nl) op de boot naar de Maasvlakte. Naast de bestemming Futureland is ook het varen door een deel van de Maasvlakte een bijzondere ervaring. Let op: het Hoeksveer vaart niet het gehele jaar! Eventueel kan ook gereisd worden met de EBS hopper 903 vanuit Brielle, maar dit gaat via een reservering.

Rondje aan zee

Een reis naar het strand is altijd leuk op een mooie zomerdag. Reis met de trein naar Zandvoort of met buslijn 81 vanaf station Haarlem naar Bloemendaal aan Zee. Vandaar over het strand lopen richting IJmuiden (van zuid naar noord heb je vaker de wind in de rug in plaats van omgekeerd). Looptijd van Zandvoort naar IJmuiden ca. 1,5 uur, vanaf Bloemendaal ca. 1 uur en een kwartier. Onderweg is er nog de mogelijkheid om bij Parnassia wat te drinken of te eten. Buslijn 382 stopt in IJmuiden aan Zee direct achter het strand en brengt je vandaar naar Amsterdam Sloterdijk.

Het strand van IJmuiden aan Zee is ook direct bereikbaar met buslijn 385. Dit is een prachtig strand met aantrekkelijke paviljoens en veelal niet te overbevolkt. Aanrader is een wandeling op de Zuidpier, 3 km de zee in en ook aantrekkelijke om zeevogels, robben en heel soms walvissen te spotten die je normaal niet ziet aan de kust. Check wel de omstandigheden via de IJmuider reddingsbrigade www.ijrb.nl. Bij storm is de pier levensgevaarlijk en wordt afgesloten.

Next article